Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlavní ceny fair play získali Holík a jachtař Korytář

Sport

  13:07aktualizováno  14:59
PRAHA - Bývalý hokejový reprezentant a trenér Jaroslav Holík se stal držitelem hlavní ceny Českého klubu fair play. Devětašedesátiletý mistr světa z roku 1972 a kouč juniorských světových šampionů byl oceněn za svůj celoživotní postoj.

Bývalý hokejista Jaroslav Holík dostal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011 za celoživotní postoj foto: ČTK

Hlavní cenu za čin fair play v uplynulém roce na slavnostním vyhlášení v Praze převzal jachtař Jaroslav Korytář, jenž se svou posádkou při regatě ve Splitu zachránil za dramatických okolností osm soupeřů z lodě, která se v silném větru převrátila. Zároveň byl nominován na mezinárodní cenu fair play.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Holík, dlouholetá vůdčí osobnost československé reprezentace i jihlavské Dukly, s níž sedmkrát vyhrál ligu, proslul zodpovědným přístupem ke každému zápasu. Klub fair play ho ocenil za to, že dokázal hrát tvrdě a nesmlouvavě, ale zároveň neopouštěl zásady sportovní cti, v čemž se nezměnil ani po přechodu na trenérskou dráhu.

"V mých letech mě dost bere, když vidím, za co jsou tady ti mladí odměňovaní, mnohdy se to člověk ani nedočte v novinách," prohlásil Holík na adresu ostatních vyznamenaných. "Přál bych si jen, aby takových činů fair play bylo co možná nejvíc a hned odmlada, ani nemusí být odměňované, ale ať jich je co nejvíc," doplnil Holík.

Ocenění si vážil. "Vzalo mě to hodně, což je možná i tím, že člověku je sedmdesát, ale je opravdu úžasné vidět, co třeba malé děti udělají a zvládnou, když naproti tomu vidíme, co mají třeba politici za morálku," porovnával Holík a připomněl tak činy fair play oceněných dětí.

Věří také, že úctu k soupeřům i cítění pro fair play lze v člověku vypěstovat a ovlivnit. "Myslím, že všechno to vychází z rodiny a výchovy. Květa Pecková (předsedkyně Českého klubu fair play) tady zmínila učitele a další, kteří by mohli děti ovlivňovat, ale myslím, že když přijde někdo nevychovaný z rodiny, tak už mu nikdo nepomůže, ani učitelé a trenéři," uvedl Holík.

Jachtař Jaroslav Korytář a jeho syn Václav (vlevo) dostali z rukou předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska (vpravo) hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011

Fanoušci si ho pamatují i jako jednoho z hráčů, kteří si na mistrovství světa v roce 1969 na protest proti invazi armád Varšavské smlouvy přelepili v zápasech se Sovětským svazem hvězdu na dresu a nepodali soupeři ruku. Další nepříjemnosti pro něj v 80. letech znamenala emigrace dcery Andrey, kvůli níž byl propuštěn z armády. V loňském roce pak musel podstoupit další těžkou životní zkoušku po amputaci nohy.

Další ceny od klubu fair play obdrželi fotbalisté Marek Kulič, Petr Mikolanda, Zdeněk Ondrášek, Tomáš Vaclík a Petr Čech, jenž v barážové odvetě s Černou Horou přiznal teč, která pro soupeře znamenala rohový kop. Oceněni byli také cyklista Michal Figura, orientační běžec Tomáš Kubelka, šachista David Navara a hokejisté Michal Mikeska, Marek Malík, Radek Dlouhý, David Nedorost a Jiří Dopita, který od ČKFP obdržel již třetí ocenění.

Autor: