Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlavní cíl? Sáhnout si na dno sil

Sport

  14:21
PRAHA - Rallye Dakar možná přesunutím z Afriky do Jižní Ameriky ztratila část svého kouzla, ale to hlavní zůstalo i letos. Tvrdé podmínky, vzrušující dobrodružství a velké nebezpečí.

Dakar je jen slabý odvar. foto: ČTK

Slavný Dakar přitom není jediným závodem, při kterém se divákům tají dech. Kandidátů na první místo v žebříčku nejtvrdších a nejextrémnějších závodů na světě je hned několik. Stačí nazout běžecké boty nebo napnout plachty.

Například účastníci závodu Ultimate Florida Challenge, kteří na kajacích obeplouvají Floridu a za měsíc urazí téměř dva tisíce kilometrů, musí před startem podepsat prohlášení, v němž stojí: „Toto je nebezpečný závod... Můžete zemřít.“

Extrémní horko, vlhkost vzduchu, mráz nebo nekonečné pustiny nejsou překážkou, ale výzvou. Žádné místo na Zemi totiž není dost nehostinné, aby se na něm nedal uspořádat „šílený“ závod.

Právě teď tak v Antarktidě šest týmů bojuje o to, kdo první na lyžích překoná 800 kilometrů dlouhou trasu a dorazí k jižnímu pólu. V Atlantiku zase pokračuje jachtařský závod Vendée Globe, při kterém jedou závodníci sólo a nonstop kolem světa. Po dvou měsících zůstalo ve hře už jen 13 ze 30 lodí.

O vítězství jde až v druhé řadě. Hlavní je dostat se ve zdraví do cíle, překonat sebe sama a zjistit, co všechno vaše tělo vydrží.

„Horko je neuvěřitelné, nikde není žádný stín a kvůli písku pod nohama máte pocit, že spíš couváte. Jediné, co chcete udělat, je sednout si a říct: Promiňte, ale já už dál nemůžu,“ vyprávěla Angličanka Karen Gentová, když doběhla do cíle závodu napříč Saharou.

Slavný Marathon des Sables se mezi běžci stal pojmem. Běhá se každý rok v marocké části pouště, trasa měří 243 kilometrů a běžci si musí jídlo i vodu nést na zádech. „Není to otázka svalů, ale hlavy, odhodlání a cíle,“ říkala Češka Marcela Labanová, která závod běžela v roce 2003.

Pokud jste si dosud mysleli, že i Pražský maraton je extrémní závod, rychle na to zapomeňte. „Obyčejné“ maratony a závody Ironman už pro někoho zevšedněly. Novou výzvou jsou ultramaratony. Na jejich trať se můžete vydat nejen v poušti, ale i na úpatí Mount Everestu nebo v amazonském pralese.

„Varovali nás před jedovatými hady, po jejichž kousnutí se musíte do nemocnice dostat do osmi hodin. Mně ale trvalo dva dny, než jsem úsek, kde se vyskytují, překonala,“ říkala Sophie Colletová, která se Jungle Marathonu účastnila.

Extrémní závod bude i v Česku
Organizátoři se předhánějí v tom, kdo uspořádá nejtěžší závod. Určit vítěze ale dost dobře nejde a ani sportovci se neshodnou. Pro každého spočívá extrém v něčem jiném. „Letos jsem jel pár závodů, které měly v názvu nejtěžší, ale nebyla to pravda. Každý je v něčem unikátní, ale určitě ne nejtěžší. Je to spíš marketing,“ podotkl český biker Jan Kopka, který se na Aljašce zúčastnil extrémního závodu Iditarod. Právě díky Kopkovi by se už příští rok mohlo do kalendáře extrémních sportovců zařadit i Česko. „Chci takový závod uspořádat u nás. Teoreticky je to promyšlené, ale organizační práce jsou teprve na začátku,“ vysvětlil Kopka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!