Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hlavní momenty letošního Wimbledonu

Sport

  13:32
LONDÝN/PRAHA - V neděli večer dopsal tenisový Wimbledon svou další kapitolu. Lidové noviny vystihly pět nejzásadnějších momentů turnaje, mezi které patří třeba senzační výhra Lukáše Rosola či či český deblový pár ve finále.

Rafael Nadal - Lukáš Rosol foto: Reuters

DEBLOVÁ NADĚJE PRO OH

Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká

Ve prospěch těch dvou se vzdala deblová specialistka Květa Peschkeová olympijské účasti. Prý jsou sehrané a mají větší šanci na medaili. Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou to potvrdily ve Wimbledonu, kde to ze všech Čechů dotáhly nejdál. Prohrály až ve finále.

SET BEZ PROHRANÉHO MÍČE

Jaroslava Švedovová

Byla až na 65. místě světového žebříčku, přesto se Jaroslava Švedovová z Kazachstánu navždy zapsala do dějin. Jako první na světě dokázala vyhrát "zlatý set" – bez jediného prohraného míčku. Celkem 24 fiftýnů se jí povedlo za 15 minut ve 3. kole proti Italce Saře Erraniové, kterou porazila 6:0 a 6:4.

SENZACE NA NADALŮV ÚČET

Lukáš Rosol

Hlavní překvapení přišlo z rakety Čecha Lukáše Rosola, který ve 2. kole vyřadil Španěla Rafaela Nadala (na snímku), světovou dvojku a velkého favorita. V pětisetové bitvě vyhrál 100. hráč žebříčku svůj životní zápas a některá média to označila za největší šok v historii turnaje.

PÁD Z ČESKÝCH VÝŠIN

Český tenista Tomáš Berdych

Jaká senzace se podařila Rosolovi, takové zklamání zažívali čeští favorité. Turnajová šestka Tomáš Berdych zažil šok hned v 1. kole, když vypadl s lotyšským outsiderem Ernestsem Gulbisem, obhájkyně titulu Petra Kvitová vypadla se Serenou Williamsovou ve čtvrtfinále a spadla ze 4. místa žebříčku na 6.

NÁVŠTĚVA PO 42 LETECH
Dlouhých 42 let trvalo, než britský princ Charles znovu navštívil zápas v All England Clubu. Čest si před ním zahrát měl Švýcar Roger Federer, jenž porazil Itala Fabia Fogniniho. Předloni navštívila turnaj královna Alžběta II., loni to byli novomanželé princ William s vévodkyní Catherine.

Autor: