130 let

Sparťanský brankář Tomáš Duba s vítězným doutníkem. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Hlavní výhoda hokejové Sparty? Zkušenosti

Sport
  •   11:26
PRAHA - Když nové vedení hokejové Sparty v listopadu roku 2005 vyhlásilo, že hodlá budovat klub, který bude za několik let kralovat české extralize, asi ani sami funkcionáři netušili, že se to povede tak rychle.
Sparta vyhrála nejvyšší domácí soutěž v loňském roce a na tento triumf se jí letos podařilo navázat. Jako druhý tým v novodobé české historii tak dvakrát za sebou zvedli pohár pro nejlepší domácí celek nad hlavu hráči stejného klubu - po osmi letech od poslední vsetínské obhajoby.

Letošní sezona přitom byla pro Spartu mnohem poklidnější než ta minulá. Zatímco před rokem jí patřilo i poslední místo v tabulce a do play off postoupila až z posledního osmého místa, v letošní sezoně takovou krizi neměla. "Všichni nám stále připomínali a zdůrazňovali, abychom si na tyto pomistrovské problémy dali pozor. A nám se to i s podporou skvělých diváků povedlo," uvedl útočník Ondřej Kratěna, který se stal se Spartou mistrem počtvrté a celkově získal sedmý titul v kariéře.

Právě zkušenosti z vypjatých bojů byly největší devizou pražského týmu. Po loňské sezoně sice klub opustili elitní útočníci Marek, Chabada a Straka, ale i tak v T-Mobile Areně zůstalo hodně zkušené mužstvo. Ze základního kádru nemělo doma zlaté mistrovské medaile jen šest hráčů.

Brankáři Salfický, Duba či útočník Hlaváč jsou přitom světoví šampioni, i když v Dubově případě jde "pouze" o juniorské zlato. Trenéru Františku Výbornému, který Spartu dovedl k titulu již potřetí a je tak nejúspěšnější koučem klubu v historii, se navíc povedlo vyřešit i
složitou brankářskou otázku.

Plánovaná jednička Dušan Salfický totiž nepodával takové výkony, jak si všichni představovali. Petra Břízu, jenž před rokem pověsil betony na hřebík, však nakonec dokázal nahradit Tomáš Duba, jenž se do svého mateřského klubu vrátil v listopadu z předčasně
skončeného finského angažmá.

Pardubice sérii špatně zahájily
Stříbrné medaile převzali hráči Pardubic. Ambiciózní východočeský celek tak dokázal odčinil loňský propadák, kdy jako úřadující mistr nepostoupil do play off. Moeller před sezonou i v jejím průběhu tým posílil, na střídačku se vrátil Miloš Říha a klub s nejvyšší průměrnou návštěvou v soutěži doufal, že finále vyhraje. I proto, že sérii začínal doma, neboť v základní
části skončil druhý, dvě místa před Spartou.

Pardubice ale hned první dva zápasy prohrály, poté utrpěly debakl na Spartě a rázem se ocitly v pozici odepsaného týmu. Sérii sice dokázaly ještě zdramatizovat, na obrat ale už neměly síly - i proto, že v průběhu play off musely odehrát více zápasů než jejich poslední soupeř.

"Celkově jsme ale spokojeni. Tvořili jsme tým a podařilo se nám postoupit až do finále. K
titulu to ale bohužel nestačilo," uvedl po závěrečném šestém finálovém duelu Říha.

Ani v letošní sezoně nedokázali hokejisté Liberce potvrdit své dominantní postavení ze základní části. Tentokrát však alespoň prošli do semifinále, i když k tomu museli svést velkou bitvu s Třincem, v jehož dresu zářil brankář Roman Čechmánek.

V semifinále však už Severočeši nestačili na Spartu a přesvědčili se, že pouze vyrovnaný kádr na play off nestačí. Zatímco Pražané měli v týmu řadu osobností, největší a zřejmě jedinou hvězdou Tygrů je brankář Milan Hnilička, jenž měl navíc stejně jako před rokem v klíčové fázi sezony zdravotní problémy.

Mezi nejlepší čtveřici se stejně jako loni dostali i hráči Českých Budějovic. Tentokrát však nešlo o překvapení: Jihočeši se v popředí tabulky pohybovali od začátku sezony a i proto možná nebyli s konečnou čtvrtou pozici úplně spokojení. "Před rokem jsem tým budovali, letos už byl konsolidovaný. Dlouho jsme byli na druhém místě, takže je škoda, že nemáme
medaile. S odstupem času to však budeme asi považovat za úspěch," uvedl trenér Josef Jandač.

Nový model extraligy? Spokojenost
Úspěšnou novinkou letošní sezony bylo předkolo play off, do kterého postoupily celky na sedmém až desátém místě. V dramatických bojících před vyprodanými hledišti se tak mohlo představit více celků, až do konce základní části bylo o co hrát a navíc se potvrdilo, že extraliga je hodně vyrovnaná.

Do čtvrtfinále totiž na úkor Karlových Varů a Kladna postoupily Třinec a Znojmo, které své soupeře notně potrápily i v další fázi vyřazovacích bojů.
Autor: ČTK