130 let

Hlinka (úplně vpravo) přihlíží hattricku Franzena. | foto: AFP

Hlinka: Není to jednoduchá situace

Sport
  •   11:10
PRAHA - Před rokem se hokejový útočník Jaroslav Hlinka (31) připravoval na mistrovství světa. Měl za sebou povedenou sezonu, ve které vyhrál kanadské bodování a se Spartou titul. Neztratil se pak ani na šampionátu, na což zareagovalo Colorado, které s ním podepsalo smlouvu. Hlinka si tak splnil dětský sen zahrát si NHL. Jenže sen se změnil v noční můru, když začal vprůběhu sezony více vysedávat na tribuně než hrát.

Po příchodu Petera Forsberga se už dají Hlinkovy starty spočítat na prstech jedné ruky. V sobotu naskočil poprvé do play off, ale po prohře 1:5 jeho týmu s Detroitem je jeho budoucnost opět nejistá.

Po příchodu Petera Forsberga do Colorada jste říkal, že ho všichni vítají, jen jeden "kyselej“ Čech ne. Teď je ještě kyselejší, ne?
Asi to tak bude. Není to jednoduchá situace, uvidíme, jak se vyvine do budoucna.


Mluvíte vůbec s trenéry?
Ne, vždy jen kouknu na vývěsku, jestli nejsem v sestavě.


Proč myslíte, že vás opomíjejí? Když jste na konci základní části zaskočil za Forsberga, tak jste si připsal dva body, stal se první hvězdou utkání, ale v dalším zápase jste zase seděl...
Možná je to můj nízký plat, ale těžko říct. Zřejmě je to dáno perspektivou pro tým. Mám už nějaký věk a nemám podepsanou smlouvu na příští sezonu, navíc budu volný hráč. Asi všechny tyhle atributy dohromady stojí za tím, že nehraju.


Pomáhá v této, jistě psychicky nelehké, situaci rodina?
Momentálně ne, jsem tu sám. Je to těžký, ale aspoň nikdo mi tu neubližuje. (smích)

Jiří Šlégr byl kdysi v Detroitu v podobné situaci jako vy. Dlouho nehrál, pak naskočil v play off k jednomu zápasu a díky tomu je navždy zapsaný jako vítěz Stanley Cupu. Bylo by Colorado aspoň k tomuhle dobré?
Nad tím zatím moc nepřemýšlím. Colorado hraje teprve druhé kolo, Stanley Cup je daleko.


Trenér Hadamczik měl o vás před šampionátem velký zájem, údajně zkoušel i prostřednictvím vašeho agenta jednat o vašem uvolnění. Nepřál jste si tedy vypadnutí Colorada?
To ne. Ale na mistrovství bych rád jel, mám chuť hrát. Kdybychom vypadli ve druhém kole a byla ještě nějaká šance podívat se na šampionát, rád bych jí využil.

 
MS je poprvé v Kanadě. To by asi byla dobrá příležitost ukázat, jak se vedení Colorada mýlilo, když vás nenasazovalo, ne?
Motivací by pro mě byla touha po medaili. Nedělal bych to proto, abych někomu něco dokazoval.


Kdyby po sezoně přišla nabídka odjinud z NHL, vzal byste ji?
Nechám si to ještě projít hlavou. O další sezoně se budu rozhodovat až v létě. Nějaké nabídky se rýsují, i když ne z NHL.


Enormní zájem má o vás Sparta, mluví se i o Rusku. Tam už jste už jednou byl, ale příliš jste si tehdejší angažmá nechválil.
Nabídku z Ruska bych hodně zvažoval. Nepřivezl jsem si odtamtud dobré zkušenosti, ale to bylo dáno hlavně tím, že to byla zrovna výluková sezona v NHL. Pro všechny evropské hráče bylo těžké se prosadit, byla velká konkurence. Rusko bych zvažoval i kvůli stylu života a rodině. Pokud bych zamítl Rusko, tak je samozřejmě ve hře nějaké Švýcarsko, Švédsko či Česko.

Autor: Vojtěch Gibiš