Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hnilička má pro pokračování ve vedení NSA podporu svazů i Jágra. Janda ho vyzval k rezignaci

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Bývalý český hokejový brankář a současný předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička byl o víkendu přistižen novináři a fotografy na oslavě narozenin, ač podobné akce současná hygienická nařízení zakazují. Kvůli tomu se rozhodl rezignovat na poslanecký mandát, v čele NSA ho ale sportovní svazy podržely.
  18:33

Hnilička byl přistižen na oslavě narozenin bývalého politika Petra Bendy, mimo něj se akce v luxusním teplickém hotelu zúčastnil například i Jiří Šlégr a desítky dalších lidí. Vzhledem k tomu, že v České republice momentálně panuje nouzový stav a vládní nařízení výslovně zakazují účast na podobných akcí, rozhodl se Hnilička rezignovat na poslanecký mandát.

Kromě toho ale stojí v čele i Národní sportovní agentury, rozhodl se tedy, že setrvání v této funkci nechá na představenstvu sportovních svazů. „Po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, jsem se rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ vzkázal ve svém časně odpoledním prohlášení.

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička.
Zleva generální manažer mužské basketbalové reprezentace Michal Šob, předseda...

A zdá se, že podporu skutečně má. „Zjevně došlo k porušení platných nařízení, což byla hrubá strana. Na druhou stranu má Milan Hnilička jako předseda Národní sportovní agentury podporu hokejového svazu,“ řekl pro LN a Lidovky.cz Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje.

„Byla by podle našeho názoru velká škoda, kdyby musel v čele této instituce skončit. Už proto, že za dobu jeho působení byla rozjeta či zahájena řada projektů týkající se financování a rozvoje českého sportu. Byla by škoda, kdyby musely být tyto projekty pozastaveny nebo zpožděny,“ dodal Král.

Stejného názoru je i celá řada dalších sportovních institucí, která se rozhodla Hniličku veřejně podpořit. Po několikahodinovém jednání vydala Česká unie sportu zastupovaná prezidentem Miroslavem Janstou, který je toho času i šéfem domácího basketu prohlášení, které podepsali i další mocní českého sportu: Martin Malík za FAČR, Libor Varhaník za Český atletický svaz, Filip Šuman za Český florbal, Jaromír Jágr, Barbora Špotáková a Radek Štěpánek za Národní radu pro sport.

„Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu,“ stojí v prohlášení zaslané médiím.

„Domníváme se, že jeho rezignace na pozici předsedy NSA by mohla vést ke značné destabilizaci dosud zdárně se rozvíjející činnosti prvního státního orgánu, který zajišťuje financování a rozvoj českého sportu. S jeho jménem jsou spojeny aktuálně rozpracované dotační programy a minulý týden Národní rada pro sport schválila kroky související s rychlým vyplacením finančních prostředků sportovním subjektům, stejně jako s tříletým plánem stability financování sportovního prostředí. Jsme přesvědčeni, že v této souvislosti je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující a věříme, že zůstane dále ve své funkci.“

Janda ho vyzval k odstoupení, MOV se vyjádřit odmítla

Jediným významným sportovním subjektem, který se nechtěl k situaci oficiálně vyjádřit, tak byl Český olympijský výbor. „ČOV nepřísluší situaci jakkoliv komentovat,“ vysvětlil pro Lidovky.cz ředitel komunikace Tibor Alföldi.

Hlasitě se proti setrvání Hniličky v čele NSA vyjádřil na svém Twitteru Jakub Janda, šéf Úseku skoků Svazu lyžařů ČR. „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace.“ 

Kriticky na situaci reagoval i prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanký.  „Milana Hniličku do funkce nenominovaly sportovní svazy, ale Vláda ČR, a tam by proto mělo padnout i rozhodnutí o jeho budoucnosti,“ prozradil pro iDnes.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!