Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hnilička odvolal dva místopředsedy sportovní agentury. Nedává to logiku, reagoval Birke z ČSSD

Milan Hnilička v Rozstřelu. foto: MAFRA

Praha - V Národní sportovní agentuře (NSA) ve čtvrtek skončili oba místopředsedové Ivo Lukš a Michal Janeba. Odvolal je předseda Milan Hnilička, uvedl server Seznam Zprávy. Volné místopředsednické posty obsadí Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová.
  20:40aktualizováno  22:15

Hnilička na začátku tohoto týdne čelil tlaku na rezignaci kvůli účasti na sobotní oslavě v hotelu v Teplicích, při které se porušovala protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslanecké funkce a s podporou premiéra Andreje Babiše zůstal v čele agentury, která od letoška místo ministerstva školství rozděluje veškeré dotace na sport.

Jiní členové nejužšího vedení NSA ale o dva dny později skončili. Lukš, který měl na starosti ekonomiku, své odvolání i konec kolegy Janeby serveru Seznam Zprávy potvrdil, ale důvody nekomentoval. Sdílnější nebyl ani mluvčí NSA Jakub Večerka.

„Místopředsedové Ivo Lukš a Michal Janeba skončili po vzájemné dohodě s panem předsedou. Jedná se o dlouhodobější rozhodnutí, které se podle domluvy uskutečnilo až po potvrzení nových místopředsedkyň tak, aby byla zejména v oblasti sportovních dotací navázána kontinuita nové místopředsedkyně Markéty Kabourkové na práci Iva Lukše a nedošlo k žádnému zpoždění ve vyplácení dotací sportovním organizacím,“ napsal Večerka serveru.

Milan Hnilička.
Milan Hnilička a Andrej Babiš.

Podle poslance ČSSD a člena Národní rady pro sport Jana Birkeho nedává Hniličkův krok žádnou logiku a oslabuje roli NSA. „Oba místopředsedové odváděli kvalitní práci pro celý český sport i v současné složité době. Zarážející pak je, že odvolání klíčových představitelů agentury nebylo konzultováno s Národní radou pro sport, která sdružuje sportovní organizace, bývalé sportovce i zástupce krajů a měst a která je jedním z garantů fungování profesionálního i amatérského a rekreačního sportu u nás,“ poznamenal v tiskové zprávě.

Od Hniličky bude chtít vysvětlení a doufá, že personální kroky nejsou snahou odvést pozornost od vlastního porušení protiepidemických opatření.

Autor: