Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hodiny otázek, stovky rozhovorů. Federer je zase v kurzu

US Open

  12:07
NEW YORK - Žádný jiný hráč nevyhrál tolik grandslamových titulů a nepřekonal tolik tenisových rekordů. Ještě před rokem přitom málokdo věřil, že se Roger Federer vrátí zpátky na vrchol. Ale švýcarský velikán to dokázal. V jednatřiceti letech je znovu světovou jedničkou a znovu si užívá zájem novinářů, jaký si většina jeho soupeřů ani neumí představit.

Švýcarský tenista Roger Feder rozdává autogramy foto: ČTK

Zatímco česká jednička Tomáš Berdych stráví po zápase zodpovídáním otázek žurnalistů průměrně dvacet až třicet minut, jeho dnešnímu soupeři ve čtvrtfinále US Open Federerovi to nikdy netrvá méně než hodinu a mnohdy déle než samotné utkání. "Za svojí kariéru už jsem zodpověděl strašně moc otázek a absolvoval nespočet interview. Vždycky se najde někdo, kdo se mě potřebuje na něco zeptat. Musím přiznat, že je to často obrovský zápřah," vypráví vítěz sedmnácti grandslamových triumfů pro New York Times.

Ve chvíli, kdy po utkání odloží raketu, začíná další a neméně náročná součást jeho povolání. A on ji zvládá stejně jako svá tenisová vystoupení - elegantně, s úsměvem a grácií. Hned na kurtu rozdává rozhovory ve třech jazycích - angličtině, němčině a francouzštině, kterou se naučil už ve čtrnácti letech.

"Někdy si v jiném jazyce připadám jako jiný člověk. Užívám jiná slova a jiné věty. Až si někdy říkám, že se o sobě v cizí řeči dovídám úplně nové věci," popisuje Federer. Jen ho občas zpětně mrzí, jak odpoví. Nebo když jsou jeho věty špatně interpretovány. "Ale to k tomu patří. Všichni jsme jen lidé," krčí rameny.

Obdrží až 150 žádostí o rozhovor za měsíc

Během jedné krátké přestávky se totiž stihne jen převléci, ve druhé - o něco delší - vysprchovat. A pak ho dva bodyguardi vedou za dalšími mediálními povinnostmi. Po vítězství na významném turnaji mu to obvykle zabere až tři hodiny a druhý den ráno ho ještě čeká vystoupení v televizní show.

Podle výpočtů tenistova agent a zaměstnanec ATP Tonyho Godsicka obdrží rodák z Basileje průměrně 150 žádostí o rozhovor měsíčně. Žádosti přicházejí od nejznámějších deníků až po studentské listy. "Často si z něj dělám srandu, že je dobře, že neumí i italsky," směje se Godsick.

Otázky se přitom neustále opakují: Jak se cítil na dvorci? Co rozhodlo o zápase? Věří, že turnaj vyhraje? V New Yorku se ho zase novináři nejčastěji ptají, kdy hodlá ukončit kariéru? A co říká na zranění svého velkého rivala Rafaela Nadala? Cítí se pod tlakem? Jak se mají jeho dcery?

Federer se však pokaždé snaží vyhnout otřepaným frázím a odpovědět co nejpodrobněji a nejsmysluplněji. Přitom nejde jen o zájem rozhlasu, televize a tisku. Legenda neodmítá ani fanoušky dychtící po autogramech či fotografiích. "Bere to tak, že každý má právo s ním mluvit. A vždycky bude vlídný, upřímný, inteligentní a kreativní," říká švýcarský reportér Bernhard Schaer, který s Federerem dělá pravidelně interview už od roku 1998.