Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté mají za sebou první trénink v Rusku

Sport

  19:14
MOSKVA - Česká hokejová reprezentace absolvovala první trénink v moskevských Mytiščích, kde ji zítra čeká úvodní souboj mistrovství světa proti Bělorusku.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik radí obránci Marku Židlickému. foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na ruské půdě přistáli úřadující vicemistři světa v 15:05 místního času, tedy v 13:05 SELČ, a přesunuli se přímo na trénink, který začal o tři a půl hodiny později.

Česká výprava se v problematické moskevské dopravě dostala do haly díky policejnímu
doprovodu jen za čtyřicet minut. V ruské metropoli přivítalo hokejisty příjemné slunečné počasí s teplotou 16 stupňů Celsia. Když posbírali na Šeremetěvu své věci, zamířili do Ledové arény v Mytiščích.

Stánek pro sedm tisíc lidí bude jejich hokejovým domovem až do bojů play off. V komfortní kabině místního Chimiku Moskevská oblast se zabydleli dříve než v obrovském komplexu hotelu Kosmos. S ním se seznámí až ve večerních hodinách.

V hlavách ale hráči mají především páteční vstupní duel do turnaje s Běloruskem, který začne v 18:15 SELČ. Po měsíční přípravě jsou všichni rádi, že vrchol sezony už klepe na dveře. Led tréninkové haly testovali hodinu. "Samozřejmě to bylo dlouhé, turnaj se už blíží a každý se těší na první utkání. Víme ale, že nebude jednoduché. Bělorusové v přípravě ještě
neprohráli a porazili silné soupeře," řekl novinářům brankář Roman Čechmánek.

Jednička české reprezentace je v kádru od úplně prvního kempu v Kravařích. Šestatřicetiletý trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana bral dnešní hektický den s nadhledem. "Je to stejné, jako bychom jeli na nějaký zápas autobusem. Létání mi nevadí. Četl jsem si noviny a odpočíval," popsal Čechmánek.

Změna pravidel, kdy mohou rozhodovat zápasy v případě vyrovnaného stavu po prodloužení nájezdy, ho nechává v klidu. "Je to zpestření pro diváky. Ani jsem to nevěděl. Nikdo nás neinformoval, byla to první věc, kterou jsem se dnes dozvěděl na letišti od novinářů," uvedl.

Český tým je plný nováčků
V očekávání je hned několik méně zkušených hokejistů. Ve výběru je rovná desítka debutantů na světovém šampionátu. Nejmladší hráč týmu Ladislav Šmíd sbíral během sezony zkušenosti v dresu Edmontonu v NHL a měl by se řadit mezi opory. "Jsem zdravě nervózní. Těším se. Vyptával jsem se některých kluků, jak to na světovém šampionátu chodí. Třeba Davida Výborného, to je přece skoro rekordman," smál se jednadvacetiletý obránce.

V letadle s týmem cestoval i pardubický trenér Miloš Říha, který Chimik do loňského dubna trénoval a dostal od klubu pozvání na šampionát. Na letišti se potkali hráči i se dvěma členy širšího reprezentačního kádru Michalem Mikeskou a Radkem Philippem, kteří mířili do svého současného působiště v Ufě na týmovou slavnost.
Autoři: ,