Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté porazili Rakousko 6:1

Sport

  16:43
MOSKVA - Čeští hokejisté zvítězili i ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa a porazili Rakousko 6:1. Poslední zápas v základní skupině sehrají svěřenci Aloise Hadamczika v úterý proti týmu USA.

Čeští hokejisté porazili Rakousko 6:1. foto: Michal Kamaryt ČTK

Český tým nastoupil ve stejné sestavě jako v úvodním utkání proti Bělorusku i s útočníkem Oleszem, který měl potíže s nastřeleným kolenem. Hadamczikovi svěřenci hned ve čtvrté minutě potrestali vyloučení obránce Roberta Lukase. Od modré čáry prostřelil brankáře Brücklera pardubický kanonýr Sýkora.

Potom vypracoval dvě šance Marek, ale Balaštík z mezikruží minul branku a Čajánek se ve skrumáži před rakouskou brankou nedostal k lepšímu zakončení. Po Výborného akci měl další možnost Sýkora a z protiútoku zahrozil po individuálním průniku zkušený Kalt, ale na Čechmánka nevyzrál.

Český tým bez potíží přečkal Výborného vyloučení a český kapitán pak v 11. minutě po chybě rakouské defenzivy vyzval ke zvýšení osamoceného Hlinku, který s trochou štěstí překonal brankáře finského Blues Espoo. Ojedinělé pokusy Rakušanů Čechmánek bez problémů kryl, tým se ubránil i při Balaštíkově vyloučení. V závěru úvodního dějství prověřil další tvrdou ránou Brücklera Sýkora.

Na úvod druhé dvacetiminutovky se Rakušané ubránili v oslabení a pak se dlouho čekalo na šance. Brücklera mohla vystrašit pouze tečovaný Barinkův pokus, který ale skončil vysoko, až na jeho helmě. Na druhé straně při Šmídově pobytu na trestné lavici vykryl český gólman zakončení Andreho Lakose. Po polovině utkání se snažil rakouského gólmana překvapit Marek a z dorážky minul branku Čajánek.

Schullerovo vyloučení už Češi potrestali. Rakouský brankář jen vyrazil Sýkorovu bombu a obránce Čáslava v pádu bekhendem úspěšně puk dorazil. Pardubický zadák se tak mohl radovat z premiérové trefy na velkém turnaji. Rakušané se snažili zkorigovat stav, v 33. minutě Čechmánek pokryl Setzingerovo sólo. Potom se vyznamenal i Brückler po Sýkorově úniku. Skóre se nakonec změnilo na druhé straně, když se v 38. minutě v početní výhodě Raimund Divis trefil přesně pod horní tyč.

Ještě v závěru závěrečné části prověřil českého gólmana v rychlém sledu dvakrát Koch, ale v 45. minutě předložil puk Plekanec najíždějícímu Barinkovi, který premiérovou trefou v národním týmu pojistil vedení. Zatímco Rakušané se dostávali do šancí jen sporadicky, Hadamczikův tým si jich vytvářel daleko více.

Bednář, který nahradil po polovině utkání v sestavě Balaštíka, ještě nezvýšil, ale v 49. minutě se trefil opět Hlinka. Sparťanský útočník zaznamenal třetí gól na turnaji díky efektní dorážce ze vzduchu. Hra se pak více otevřela a i Čechmánek měl práci, ale už neinkasoval. Největší možnost spálil autor jediné rakouské trefy Raimund Divis. V 56. minutě dovršil v přesilovce výsledek na 6:1 po Čajánkově křížné přihrávce Marek.

Autoři: ,