Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté povinně zdolali Norsko

Sport

  18:51
RIGA - Čeští hokejisté zvítězili v utkání osmifinálové skupiny E na mistrovství světa v Rize nad Norskem 3:1 a přiblížili se postupu do čtvrtfinále. Norové sice od 13. minuty vedli díky trefě Mortena Aska, ale Jan Hlaváč s Jaroslavem Balaštíkem v druhém dějství skóre otočili.

Martin Erat před brankou Mathiase Gundersena. foto: ČTK

Premiéru na světovém šampionátu si odbyl v Areně Riga útočník Irgl, který naskočil na pravé křídlo druhého útoku místo Bednáře. Hráč pražské Slavie se nevešel ani mezi náhradníky na střídačce. Norové nastoupili se čtyřmi útoky, ale točili jen pět obránců.

Úvodní třetina se českému týmu nevydařila, přestože v jejím začátku byl aktivnější. Gólmana Gundersena prověřili Výborný a Irgl, ve čtvrté minutě při Hansenově vyloučení zamířil po Kaberleho přihrávce Balaštík před odkrytou brankou vedle. Hadamczikův tým marně dobýval norskou obranu středního pásma a navíc v 13. minutě při Hlinkově trestu inkasoval. Hansenovu střelu z pravé strany tečoval před brankou Ask.

Při další přesilovce Norové opět zahrozili a českého brankáře prověřil od modré čáry tečovanou ránou Mats Trygg. Potom minul branku Ask a další možnost zblokoval Vikingstadovi včas Škoula. I v úvodu druhé části Seveřané zazlobili a Thoresenův pokus vyrazil Hnilička. Vzápětí zamířil Hlaváč jen do tyče, načež ho napodobil Bulis. Úřadující mistři světa ožili, následovala Bulisova šance a v 28. minutě se dočkali Češi vyrovnání, když Škoulovu střelu tečoval mezi kruhy Hlaváč.

V polovině duelu přečkali čeští hokejisté Tenkrátovo vyloučení a s jeho koncem ujel do sólového nájezdu Hlinka, ale puk mu při zakončení utekl k brankáři Gundersenovi. Favorit přestřílel Nory v druhé části v poměru 20:7, ale při šancích Vikingstada a Skroedera musel Hnilička tým podržet. Vedení získal 89 sekund před koncem druhé části Balaštík, který si vybruslil zprava na střed a přesnou střelou do levého horního rohu otočil stav.

Na začátku závěrečné části musel Gundersen zasahovat po pokusu kapitána Výborného. Oba celky potom ubránily bez větších potíží po jednom oslabení. V 51. minutě střílel po Hlaváčově akci Hejda jen do norského gólmana, Hnilička si připsal úspěšné zákroky po střelách Holteta a Skroedera. Velkou šanci měl po Bulisově přihrávce Irgl, ale Gundersen mu první trefu na turnaji nepovolil.

V závěru se bránili Češi při vyloučení Tenkráta, který dvanáct sekund po návratu z trestné lavice svůj prohřešek napravil. Úspěšným blafákem po úniku dal na zbývajících 94 sekund utkání týmu klid.

 

Výsledek - osmifinálová skupina E:
Česká republika - Norsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Hlaváč (Škoula, Richter), 39. Balaštík (Richter), 59. Tenkrát (Hlinka) - 12. Ask (Hansen). Rozhodčí: Poljakov (Rus.) - Jakobsen (Dán.), Novák (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 7004.

Sestavy:
Česká republika:
Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Hejda, Richter, Škoula - Erat, Výborný, Hlaváč - Irgl, Plekanec, Bulis - Balaštík, Hlinka, Prorok - Tenkrát, Štefan, Rolínek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Norsko: Gundersen - Ryman, Myrvold, Jakobsen, J. Nilsen, Mats Trygg - Skroeder, Thoresen, Vikingstad - Bastiansen, Ask, Holtet - Marius Trygg, Spets, Hansen - Andersen, Marthinsen, Nagel. Trenér: Roy Johansen.

Tabulka:
1. Kanada 3 3 0 0 20:2 6
2. ČR 3 1 2 0 7:5 4
3. Finsko 2 1 1 0 8:3 3
4. USA 2 1 0 1 4:3 2
5. Lotyšsko 3 0 1 2 1:17 1
6. Norsko 3 0 0 3 3:13 0

Autor: