Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Slovenska končí ve skupině poslední. Podlehli totiž Slovincům

Sport

  16:00
Kangnung - Hokejisté Slovinska zdolali na olympijských hrách v Pchjongčchangu 3:2 po samostatných nájezdech Slovensko a skončili ve skupině B druzí za výběrem olympijských sportovců z Ruska.

Žiga Jeglič se raduje z rozhodující branky v samostatných nájezdů. foto: Reuters

Hokejisté porazili po nájezdech Kanadu a jsou blízko postupu do čtvrtfinále

Slováci, kteří se mohli v případě vítězství v základní hrací době posunout na první místo a postoupit přímo do čtvrtfinále, obsadili poslední čtvrtou pozici a čeká je silný soupeř už v kvalifikaci play off.

Slovinci vedli po brankách Blaže Gregorce a Anžeho Kuralta už 2:0, ale ztrátu smazali Miloš Bubela a Marcel Haščák. 

O výhře Slovinska, které už na turnaji překvapilo hned na úvod výhrou 3:2 v prodloužení USA, rozhodl v rozstřelu Žiga Jeglič.

Po bezbrankovém úvodním dějství potrestali Slovinci přesně po minutě druhé třetiny Hovorkovo vyloučení konce první části Gregorc. 

Olympijské hry 2018, USA - Slovensko, radost amerických hokejistů.
Momentka z utkání OAR - Slovensko

Obránce Hradce Králové překonal gólmana Olomouce Konráda ranou od modré čáry. Slováci doplatili i na další vyloučení.

Po faulech Čajkovského a Starosty sice odolali 25 sekund ve třech proti pěti, ale v klasické početní výhodě Mušakovu střelu tečoval do slovenské branky Kuralt.

Ve 34. minutě dostal puk do slovinské branky poprvé sparťan Kudrna, ale český sudí Jeřábek s Američanem Mayerem gól neuznali, protože v předchozím souboji byl sražen gólman Krošelj. 

Za dvě minuty už se Slováci radovali. Při Jegličově trestu tečoval střelu vítkovického zadáka Čerešňáka od modré čáry Bubela.

Skupina B:

Slovensko - Slovinsko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 36. Bubela (Čerešňák, Graňák), 46. Haščák (Graňák, Čerešňák) - 21. Gregorc (Muršak, Kuralt), 25. Kuralt (Muršak, Gregorc), rozhodující sam. nájezd Jeglič. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Mayer (USA) - Sormunen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 4085.

V úvodu třetí třetiny mohl vrátit Slovinsku dvoubrankový náskok Kovačevič, ale Konrád svůj tým podržel. 

Nevyužitá šance musela Slovince mrzet o to víc, když Haščák krátce poté vyrovnal na 2:2. Obě mužstva pak mohla rozhodnout v početní výhodě, ale stav už se nezměnil.

A protože rozuzlení nepřineslo ani následné prodloužení, došlo na nájezdy. 

Hned v první sérii byl úspěšný Tičar, za Slováky odpověděl až ve čtvrté sérii Nagy, jenže v páté Haščák neuspěl a Jeglič se přesnou ranou postaral o výhru svého celku.

Slovinci tak porazili Slováky znovu po čtyřech letech od své premiérové účasti pod pěti kruhy. 

V Soči zvítězili ve skupině se zcela totožným složením 3:1 a nakonec dosáhli na celkovou sedmou příčku, když je ve čtvrtfinále porazilo Švédsko.

Rusové si snadno poradili s USA

Hokejový tým olympijských sportovců z Ruska porazil ve svém závěrečném utkání skupiny B olympijského turnaje v Pchjongčchangu celek USA 4:0. 

Při ztrátě Slovenska se Slovinskem v souběžně hraném utkání v Kwantongu si tak sborná přes úvodní překvapivou prohru 2:3 se Slováky zajistila vítězství ve skupině a tím i přímý postup do čtvrtfinále.

Po dvou gólech dali v dresu vítězů útočníci Nikolaj Prochorkin a Ilja Kovalčuk, čisté konto vychytal díky 29 úspěšným zákrokům gólman Vasilij Košečkin.

OSR - USA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) 
Branky a nahrávky: 
8. Prochorkin (Mozjakin, Barabanov), 23. Prochorkin (Širokov, Mozjakin), 40. Kovalčuk (Andronov), 41. Kovalčuk (Vojnov, Andronov). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 473.

Ruský výběr byl v úvodním dějství o něco lepší a do dalšího průběhu zápasu mu hodně pomohla vedoucí Prochorkinova trefa z osmé minuty po Mozjakinově přihrávce. 

V 17. minutě mohl odpovědět Donato, ale parádní ranou nad Košečkinovo rameno rozezvučel pouze horní tyčku.

Na začátku druhé části naopak z podobné střelecké pozice zvýšil vedení sborné Prochorkin. Před polovinou utkání mohl jeho průběh dvakrát v krátkém sledu zdramatizovat Gionta, jenže oba minisouboje vyhrál Košečkin. 

Místo snížení dodal naopak Rusům klid na hokejky prakticky přesně s koncem prostřední dvacetiminutovky Kovalčuk po kouzlech v podání Andronova.

Hned 28 sekund po zahájení třetího dějství navíc Kovalčuk udeřil znovu. 

Po srážce dvou Američanů se snadno dostal tváří v tvář před gólmana Zapolskiho a prokázal svou pověst mimořádného střelce, když zamířil neomylně do vzdáleného horního růžku branky. 

O čestný úspěch se mohl postarat Little, jenže Košečkin byl proti.

Tabulka:

1.OSR3200114:5
2.Slovinsko302018:12
3.USA310114:8
4.Slovensko310116:74

Pozn.: O pořadí na 2. až 4. místě rozhodla minitabulka ze vzájemných zápasů.

Autor: