Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Švédska a Kanady úvod zvládli

Sport

  16:56
TURÍN - Oba favorité, Švédsko a Kanada, zahájili olympijský hokejový turnaj bez zaváhání. Obhájci titulu ze zámoří rozdrtili Itálii 7:2. Reprezentanti tří korunek si stejným poměrem poradili s Kazachy.

Tomas Holmstrom v sevření kazašských obránců. foto: ČTK

Švédové, v jejichž sestavě chyběl kvůli zraněným tříslům útočník Peter Forsberg, otevřeli skóre v osmé minutě. Před brankou se prosadil dorážkou Tjärnqvist. V 11. minutě předvedl skvělou práci v přesilové hře Alfredsson. Nejdříve ve svém obranném pásmu obral o puk ke střele se chystajícího Jevgenije Koreškova, potom v útočné třetině vybojoval kotouč od Antipina a střelou k tyči zvýšil. Po zaváhání gólmana Jeremenka v 17. minutě doklepl pohodně puk do sítě Henrik Sedin.

Po 17 vteřinách druhé části se Jevgeniji Koreškovovi podařilo skórovat v oslabení, ale tým kouče Gustafssona měl zápas plně v moci. Axelsson zvýšil tvrdou střelou z mezikruží, kapitán Sundin se vzápětí se prosadil po pěkně kličce kolem Vasilčenka. V rozmezí 50 vteřin pak ještě zvýraznili rozdíl Daniel Sedin a druhou trefou v utkání Tjärnqvist. Kazaši v závěrečné části jen zkorigovali stav po gólu beka Antipina.

"V zámoří moc gólů nedávám, takže mě to fakt potěšilo, že jsem se trefil dvakrát," řekl Tjärnqvist. Bek Minnesoty v tomto ročníku NHL vstřelil v 41 utkáních jen dva góly. 

Švédové se bez potíží vyrovnali s tím, že se podobně jako ostatní týmy dávali po příletu ze zámoří narychlo dohromady. Nevyhnuly se jim ani potíže se zatoulanými zavazadly s výzbrojí. Někteří neměli ještě půl hodiny před zápasem své hokejky. "Třeba já jsem vůbec tady netrénoval," doplnil Tjärnqvist.

Hokejisté Kanady načali své snažení o obhajobu olympijského zlata výhrou nad domácím outsiderem Itálií. Definitivně si tým Pata Quinna zajistil náskok ve druhé třetině, kdy po italském gólu na 1:1 skóroval pětkrát za sebou.

Bojovným Italům se dařilo v úvodní třetině ještě držet s Kanadou krok. Hned první Parcovo vyloučení sice využil po rychlé kombinaci s Bertuzzim a Sakikem Iginla, ale Kanaďané si skóre v první dvacetiminutovce více nevylepšili. Naopak přesně s koncem Iginlova trestu se podařilo domácímu týmu po 43 sekundách druhé třetiny vyrovnat.

Z nerozhodného stavu se ale Italové neradovali dlouho. V 22. minutě pohodlně skóroval Iginla, potom bekhendovým pokusem překvapil gólmana Muzzattiho Doan. Rozdíl ještě zvýraznil v přesilovce znovu Iginla a St. Louis s Richardsem. V závěru druhé části inkasoval podruhé i Brodeur, nestačil na Parcovu střelu. V závěrečné části se měnilo skóre už jen jednou po Thorntonově přesilovkové trefě.

Výsledek - skupina B:
Kazachstán - Švédsko 2:7 (0:3, 1:4, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. J. Koreškov, 49. Antipin (Upper) - 8.
D. Tjärnqvist (K. Jönsson, Holmström), 11. Alfredsson, 17. H.
Sedin (Samuelsson, D. Sedin), 29. Axelsson (Pahlsson, Öhlund),
32. M. Sundin (Bäckman, Modin), 36. D. Sedin (Öhlund, H. Sedin),
37. D. Tjärnqvist (Axelsson, Pahlsson). Rozhodčí: Šindler (ČR) -
Fonselius (Fin.) Racicot (Kan.). Vyloučení: 9:3. Využití: 0:2. V
oslabení: 1:0. Diváci: 2200.

Výsledek - skupina A:
Itálie - Kanada 2:7 (0:1, 2:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Scandella (Cirone), 39. Parco
(Tuzzolino) - 6. Iginla (Bertuzzi, Sakic), 22. Heatley (St.
Louis, Lecavalier), 26. Doan (Pronger), 27. Iginla (Sakic), 34.
St. Louis (Heatley, Lecavalier), 35. Richards (Doan, Bertuzzi),
44. Thornton (Gagne). Rozhodčí: Andersson (Švéd.) - Halecký (SR),
Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 10:6. Využití: 1:3. Diváci: 8575.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...