Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté znají čísla dresů pro Soči, Voráček ustoupil Nedvědovi

Sport

  11:29
PRAHA - Hokejový útočník Jakub Voráček se představí na olympijských hrách v Soči s číslem 89 na dresu. Jeho oblíbenou 93 totiž bude mít Petr Nedvěd. Opora Philadelphie tak společně s Tomášem Kaberlem, Zbyňkem Michálkem nebo Radkem Gudasem nemůže na blížící se vrcholné akci sezony nastoupit se svým oblíbeným číslem.

Česká republika - Norsko. Čeští hráči se radují z gólu foto: ČTK

Kaberle si oblíbil patnáctku, která se ale v české reprezentaci už nepoužívá, stejně jako čtyřka Zbyňka Michálka. Obě čísla byla vyřazena na počest tragicky zesnulých Jana Marka a Karla Rachůnka, kteří zahynuli při nehodě letadla s hokejisty Jaroslavle v roce 2011. Ze stejného důvodu národní tým nevyužívá ani číslo 63, které nosil Josef Vašíček.

Zbyněk Michálek, který v reprezentaci v minulosti nastupoval i s dvojkou, kterou bude v Soči mít Marek Židlický, si proto vzal třiadvacítku. Kaberle zvolil sedmičku, s kterou ale momentálně nastupuje v NHL Gudas. Jeden ze dvou nováčků v reprezentaci tak bude hrát s trojkou. Další debutant Ondřej Palát nic podobného řešit nemusel, může hrát s oblíbenou osmnáctkou.

"Všichni mají čísla, s nimiž v reprezentaci nebo v klubu obvykle nastupují. V některých případech jsme preferovanou volbu pro jistotu ověřovali i po telefonu," uvedl hospodář národního mužstva Zdeněk Šmíd v oficiální tiskové zprávě hokejového svazu.

Duplicita nastala jen u čísla 93. "V takovém případě platí nepsané pravidlo, že právo první volby má zkušenější hráč," vysvětlil Šmíd. Přednost tak měl dvaačtyřicetiletý Nedvěd, který bude nejstarším hráčem v českém kádru.

Hokejová nominace (v závorce číslo dresu)

Brankáři: Jakub Kovář (1), Ondřej Pavelec (31), Alexander Salák (53).

Obránci: Marek Židlický (2), Radko Gudas (3), Ladislav Šmíd (5), Tomáš Kaberle (7), Michal Barinka (8), Zbyněk Michálek (23), Lukáš Krajíček (25), Michal Rozsíval (32).

Útočníci: Milan Michálek (9), Roman Červenka (10), Martin Hanzal (11), Jiří Novotný (12), Tomáš Plekanec (14), Vladimír Sobotka (17), Ondřej Palát (18), Patrik Eliáš (26), David Krejčí (46), Michal Frolík (67), Jaromír Jágr (68), Aleš Hemský (83), Jakub Voráček (89), Petr Nedvěd (93).

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...