130 let

Odvolaný trenér hokejistů Vítkovic Miloš Holaň | foto: Dan Krzywoň, ČTK

Hokejové Vítkovice odvolaly trenéra Holaně

Sport
  •   16:35
OSTRAVA - Hokejisté Vítkovic mají nového hlavního trenéra. Miloše Holaně střídá u předposledního týmu extraligové tabulky Miroslav Fryčer. Informoval o tom po zasedání představenstva generální manažer klubu Aleš Pavlík.

Holaň povýšil do role šéfa střídačky letos v dubnu, když Vladimír Vůjtek přerušil ze zdravotních důvodů trenérskou činnost. V tomto ročníku pod Holaňovým vedením nasbíral ostravský tým v 21 kolech jen 27 bodů, horší je pouze Vsetín. "K tomuto kroku přistoupilo vedení klubu vzhledem k umístění mužstva po téměř polovině odehraných zápasů základní části extraligy," vysvětlili Vítkovičtí trenérskou změnu na své webové stránce.

Sedmačtyřicetiletý bývalý vítkovický útočník Fryčer, který léta působil v klubech NHL, pracuje v současné době jako hokejový skaut a agent. Zastupuje mimochodem vítkovické útočníky Zbyňka Irgla s Petrem Hubáčkem, které teď povede i jako kouč. Na poznání mužstva bude mít nyní dost času, po reprezentační přestávce ho čeká soutěžní premiéra až 15. listopadu proti Českým Budějovicím.

"Vždycky jsem vyznával útočný hokej a tímto směrem se chci orientovat i teď. Věřím, že se mi to bude dařit a zvedneme se," prohlásil Fryčer krátce po svém jmenování do funkce. Z aktivní kariéry má dostatek zkušeností. Někdejší vynikající forvard a federální reprezentant odehrál téměř deset sezon v NHL a byl vůbec prvním Čechem, který se v roce 1985 zúčastnil zápasu hvězd. Nejslavnější část své zámořské kariéry prožil právě v polovině osmdesátých let v Torontu, ale působil i v Quebeku, Detroitu a
Edmontonu.

Ve své trenérské praxi prošel prvoligovým Havířovem a několika kluby v Itálii, kde zakončil svou hráčskou kariéru. Naposledy vypomáhal s přípravou karvinských dorostenců. S Fryčerem by na střídačce měl zůstat Mojmír Trličík, který spolupracoval i
s odvolaným Holaněm. O jeho odchodu se poprvé mluvilo už krátce po nevydařeném začátku, kdy Vítkovice prohrály pět utkání za sebou. Nyní mu vaz zlomila další neúspěšná šňůra tří porážek venku.

"Už dvakrát jsem to měl nahnuté, ale dvakrát jsme se dokázali zvednout. Teď se to bohužel nepovedlo. Patří to k životu hokejového trenéra, jsem rád, že jsem dostal šanci právě ve Vítkovicích," bral vyhazov Holaň sportovně. Tým mu pozici příliš neulehčil, vítkovické nezdary souvisely především s katastrofální koncovkou; ostravský celek vstřelil suverénně nejmíň gólů ze všech čtrnácti účastníků extraligy. "Vůbec nám nešly přesilovky, nedávali jsme góly, ale tyhle dvě věci spolu souvisí," připustil Holaň.

Holaň je v této extraligové sezoně druhým odvolaným trenérem, na začátku října se nespokojenost s výsledky stejným způsobem rozhodlo řešit vedení Plzně. Marka Sýkoru s asistentem Radkem Kampfem tehdy po jedenácti kolech nahradili Jiří Kučera s Františkem Černým.

Autor: