Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejoví bitkaři: Už nestačí být jenom 'hovado'

Sport

  3:42aktualizováno  5. října 9:34
TÉMA LN - VIDEO Diváci je milují. Když shodí hokejoví bitkaři rukavice a pustí se do sebe, hlediště se může zbláznit. Jenže role rváčů v NHL se mění. Dříve jim stačilo umět máchat pěstmi a "udržet se na bruslích".

David Kočí (vlevo) s obrovitým Ivanansem. foto: ČTK

BITKAŘI NHL

Český: David Kočí
Narozen: 12. května 1981
Pozice: dříve obránce, nyní útočník
Výška / váha: 198 cm / 110 kg

Za oceán zamířil odchovanec pražské Sparty v roce 2000. První a jediný český bitkař nakoukl do NHL v sezoně 2006-2007 v dresu Chicaga.
O rok později obletěly svět fotografie z jeho rvačky s obráncem Bostonu Zdenem Chárou. Kočí si dva dny předtím zlomil nos v bitce s Wadem Belakem z Toronta. Slovenský obr mu rozsekl čelo a obnovil zranění nosu. Na ledě zůstala kaluž krve. Později hrál za St. Louis a Tampu Bay, v létě přestoupil do Colorada. "David patří do první patnáctky nejlepších, je to špičkový bitkař," říká o něm expert Jan Velart.

Nejlepší "nebitkař": Zdeno Chára
Narozen: 18. března 1977
Pozice: obránce
Výška / váha: 205 cm / 118 kg
Trenčínský odchovanec si vyzkoušel NHL v dresu NY Islanders v sezoně 1997/1998. Později hrál za Ottawu, v současnosti je kapitánem Bostonu. Nejvyšší profesionální ka h hokejista se vypracoval mezi nejlepší beky NHL. "Pere se jen výjimečně, ale když už ano, tak je neporazitelný. Dokáže jednou rukou od sebe udržet hráče, takže na něj nikdo nedosáhne," líčí Velart.

Nejtvrdší: Derek Boogaard
Narozen: 23. června 1982
Pozice: levé křídlo
Výška / váha: 200 cm / 122 kg
Muž s přezdívkou "strašák" kroutí pátou sezonu v Minnesotě. V roce 2006 udeřil Todda Fedoruka tak silně, že si útočník Anaheimu musel nechal vyspravit tvář titanovou destičkou."Je nejtvrdší, neprohrává. S Kočí Kočím hrál v juniorce, skamarádili se, dokonce ho naučil pár kousků," říká o Kanaďanovi Velart.

Nejuznávanější: Donald Brashear
Narozen: 7. ledna 1972
Pozice: levé křídlo
Výška / váha: 192 cm / 107 kg
Husté obočí, holá hlava, to je typická vizáž jednoho z nejúspěšnějších bitkařů ů historie. Američan před bitkou mává rukama, aby zmátl soupeře, který tak k neví, kterou rukou udeří. "Už není nejlepší, ale pro své zásluhy je uznávaný," vysvětluje Velart. Hrál za Montreal, Vancouver, Philadelphii a Washington, letos přestoupil do NY Rangers.  

Tomu je však konec. "Poslední tři čtyři roky je potřeba předvést i něco jiného. Hrát tvrdě, umět forčekovat a hlavně dobře bránit. Každý kouč v NHL hledá do čtvrté pětky hráče, kteří jsou schopni se poprat, ale zároveň i hrát hokej," vysvětluje první český bitkař v NHL David Kočí.

Sparťanský odchovanec nyní naskakuje ve čtvrtém útoku Colorada, kde je jeho úkolem především důrazná hra. Ale bitek se nevzdal. Předvedl to hned v prvním zápase proti San Jose, když svedl vítězný souboj s Jodym Shelleym.

Klasičtí bitkaři z týmů mizí

"Musel se předvést. Nejen kvůli spoluhráčům, ale i divákům. Na farmě je další bitkař, David musí ukázat, že se umí prát a bitky vyhrávat," říká komentátor NHL na Nova Sport Jan Velart.

Za změnou chování bitkařů stojí hlavně změna pravidel. Zpřísněný trend chrání technické hokejisty, hra je pohlednější. Klasičtí bitkaři tak ztrácí v týmech pomalu, ale jistě místo.

"Všichni hráči, včetně bitkařů, teď musí hlavně umět dobře bruslit. Neškodí také mít schopnosti s hokejkou. Nechce se po nich, aby dávali v každé sezoně deset gólů, ale aby dobře bránili. Jen 'hovada' se už neprosadí," podotýká Velart.

Rváči mají ztíženou roli i jinak. Musí umět soupeře vyprovokovat ve správnou dobu. "Rvačka je vítaná, třeba když prohráváte nebo když má tým ospalý začátek," povídá Kočí. "Pak je třeba někoho čistě trefit a tím soupeře vyprovokovat. Když však vedete, tak trenéři nechtějí, abych se pral. Tím totiž dáváte druhému týmu šanci na to, aby se zvednul," vysvětluje.

Někteří bitkaři nesou změnu trendu velmi nelibě. Mezi ně patří i jeden z neuznávanějších veteránů George Laraque. "Ze soutěže se stává baletní liga. Přitom určitá míra agrese prostě patří ke každému sportu," tvrdí dvoumetrový Kanaďan. Hvězdný Ovečkin se o sebe dokáže postarat sám Roli bijců oslabuje i fakt, že mnozí z hráčů se o sebe dokážou postarat sami.

Ruská ofenzivní hvězda Washingtonu Alexej Ovečkin už vybojoval řadu úspěšných bitek. Do několika potyček se dostal i slavný, ale subtilní kapitán Pittsburghu Sydney Crosby. Stále víc se tak uplatňují "moderní" bitkaři. "Příkladem je třeba Kanaďan Steve Ott z Dallasu. Tři roky se jen pral, loni začal být produktivní a stal se z něj hráč do prvních dvou útoků," přibližuje Velart.

Ott není jediným, kdo dokáže skloubit střílení branek a měření sil za pomoci pěstí. Zářným příkladem je Milan Lučič, který v minulé sezoně nastřílel dvacet gólů. "Ten se však pere hlavně kvůli tomu, že ho to baví," dodává Velart.

David Kočí

 David Kočí (28), první a jediný český bitkař v NHL, před sezonou vyměnil dres a řestoupil z Tampy do Colorada. V noci na včerejšek odehrál první zápas a dostál své pověsti, když se popral s Jodym Shelleym ze San José. Když den před utkáním poskytl rozhovor LN, na otázku, co ví o mužstvu San José, odpověděl lakonicky. "Je tam ten Shelley."

Bitka proti Shelleymu

O bitkařích se říká, že jsou ochránci hvězd. Při pohledu na soupisku Colorada jich tam ale moc nevidím...
Máme Milana Hejduka. Ale je pravda, že jinak je náš tým mladý. Ten však právě potřebuje jistotu, že když se něco stane, tak se za ně někdo postaví. Obránce Adam Foote mi říkal, že se mu s bitkařem v týmu hraje lépe. Může ve hře přitvrdit a ví, že se nemusí prát, protože jsem tam od toho já. Není to tedy jen o hlídání hvězd.

Pomáhal vám Hejduk se zabydlením?
Ne, protože pořád bydlím na hotelu. Jsem tam sám, takže pendluju jen mezi zimákem a pokojem.

Hrajete ve čtvrtém útoku. Myslíte si, že se konečně v NHL usadíte natrvalo?
Snad ano. V útoku jsou se mnou mladší kluci, já jediný jsem tam tvrdý hráč. Když tam nebudu já, nebude ta lajna splňovat účel, který má mít – tedy hrát důrazně.

Co od vás trenéři očekávají?
Tvrdou hru. To je to, co umím.

Loni jste prolomil střeleckou smůlu a dal konečně gól. Myslíte, že letos přibude nějaký další?
Budu se o to snažit. Prakticky celou kariéru jsem hrál obránce, až nedávno se ze mě stal útočník. Stále se tak učím, jak být na správném místě v pravou dobu.

Schoval jste si gólový puk?
Samozřejmě, mám ho dokonce u sebe, protože jsem ho zapomněl v Tampě, nyní mi přišel.

Kam ho dáte?
Vystavím si ho doma. Mám tam schované dresy všech týmů, ve kterých jsem hrál, a fotky z různých angažmá. 

Loni jste začal sezonu v Tampě, pak jste přestoupil do St. Louis a dokončil ji opět v Tampě. Proč jste tak pendloval?
Do NHL je těžké se prosadit. Než si uděláte jméno, tak hodně cestujete. Tampa mě v půlce listopadu umístila na waiver (listina nechráněných volných hráčů, z které si hráče muže vybrat libovolný tým – pozn. redakce). St. Louis si mě naštěstí vytáhlo. Odehrál jsem čtyři zápasy, pak mě dali na waiver i oni. Odtamtud si mě vzala zase Tampa a já jsem tam dohrál sezonu. Bylo to trochu nepříjemné putování, ale strávil jsem celou sezonu v NHL. Může se říct, že jsem se v ní už zabydlel. (úsměv)

V listopadu jste se utkal s Coltonem Orrem z New York Rangers. Bitku jste vyhrál, ale zlomil jste si ruku. Co se stalo?
Měl jsem prostě smůlu. Zlomenina ruky na začátku sezony je pro bitkaře neštěstí. Ruka se šest týdnů hojila, navíc jsem se dalších šest týdnů musel prát levou. A to mi moc nešlo.

Co jste udělal špatně?
Praštil jsem ho stranou ruky, byl to mizerný úder. Orr mi nastavil čelo, což je v obličeji nejtvrdší bod. Ale i zlomenina je zkušenost, aspoň si teď dávám na údery větší pozor. 

To jde?

Upřímně řečeno, moc ne. (smích) Navalí se vám adrenalin a vy máte co dělat, abyste se aspoň hýbali dobře na ledě.

Máte na stabilitu na bruslích nějaké speciální triky?
Trénuju na velkých gumových míčích. Takhle stabilitu trénují i lyžařka Šárka Záhrobská a motocyklista Lukáš Pešek. Je také potřeba mít dobré brusle, na kterých se cítíte stabilně. Ale musíte to mít srovnané i v hlavě a věřit si.

Bavil jste se po incidentu s Orrem?
Ne. Bitkaři se moc nepotkávají. Maximálně se potkám s nějakým mladším v tréninkovém kempu. Myslím ale, že kdybych jiného bitkaře někde potkal, normálně bychom se bavili. Bitka je součást hokejové strategie. Proti soupeři nic nemám, bitka je pro mě prostě práce.

Myslíte si, že jste si udělal mezi bitkaři jméno?
Už snad jo. Ale musím v téhle sezoně ještě víc přidat, tedy vyhrát víc soubojů. Respektovaný začnete být až tak po čtyřech letech v NHL. Plno hráčů může mít jednu dobrou sezonu, ale pokud chcete být opravdu dobrý, musíte to potvrzovat.

Před dvěma a půl lety jste říkal, že vaším hokejovým vzorem je slovenský bek Zdeno Chára. Krátce na to jste se poprali a on vám roztrhl čelo a zlomil nos. Stále je vaším vzorem?
Pořád. Hodně toho dokázal, vypracoval se mezi nejlepší hráče ligy, i když mu spousta lidí nevěřila. Vždy se mi totiž líbili lidé, kteří si dokázali jít za svým snem.

Byla bitka s Chárou vaší nejbolestnější porážkou?
Nejbolestnější ne, ale nejkrvavější. Moc to nebolelo, ale stříkalo ze mě hodně krve. A to není dobré pro vaši reputaci.

Když Cháru potkáte, nezaleknete se při téhle vzpomínce?
Vzpomenu si na to, ale loni k ničemu nedošlo. Když jsem proti němu hrál, tak jsem byl na beku a bylo těžké se k němu dostat. Za dva týdny hrajeme v Bostonu a já tam ze své tvrdé hry nehodlám slevit. Uvidíme, co bude, Zdeno se na nic moc neptá a už mlátí...

Další známé bitky českého rváče:
vs. Colton Orr

vs. Zdeno Chára: