Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Holeček převzal prestižní Zlatý cepín za prvovýstup s Hákem

Sport

  12:27
PRAHA - Čeští horolezci Marek Holeček se Zdeňkem Hákem o víkendu obdrželi cenu Zlatý cepín, která se uděluje za nejlepší světové výstupy za uplynulý rok. Ocenění obdrželi za prvovýstup alpským stylem na Gashebrum I.

Marek Holeček s dcerou při přebírání Zlatého cepínu foto: Lidovky.cz

V sobotu večer 22. září proběhl galavečer v polském Ladeku Zdrój, při příležitosti předání cen Piolets d´Or, neboli „Zlatých cepínů“. Jedná se o celosvětové vyhlášení nejlepších horolezeckých výstupů z minulého roku.

Mezinárodní porota vybrala do širší nominace dva české prvovýstupy a to z Pákistánu a z Antarktidy: Zdeněk Hák a Marek Holeček a Miroslav Dub opět s Markem Holečkem. Hlavní cenu si nakonec odnesli za prvovýstup alpským stylem na Gasherbrum I. (8080 m. n. m.) nacházející se v pákistánském Karakoramu. Jedná se o historicky první celosvětové ocenění pro český alpinismus.

Marek Holeček byl již jednou nominován společně se Zdeňkem Hrubým ve francouzském Chamonix v roce 2014. Tehdy ale na ně zbyla „bramborová“ medaile za prvovýstup na Nepálský Talung 7434m nacházející se ve východní Himálaje.

Vaření na aklimatizačním výstupu.
Marek Holeček

Letos již porota rozhodla v český prospěch.

Při samotném ceremoniálu vystoupal Holeček na pódium doprovázen svoji malou dcerou, což způsobilo obveselení ve slavnostní atmosféře. Hákova neúčast Háka byla bohužel způsobena momentální nemocí. Cenu předávala legenda polského horolezectví Krzysztof Wielicki, který je znám především zimními výstupy na osmitisícové vrcholy, včetně Everestu. 

„Nejedná se jen o pohlazení za výkon nás dvou se Zdendou, ale i historické ocenění českého alpinismu, na kterém jsme mohli vyrůst. Děkuji všem našim lezeckým předchůdcům, který nám prošlapali cestu a předali kodex, jenž nás směřoval správným směrem,“ řekl za oba sportovce Holeček.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...