130 let
Margaret Courtová

Margaret Courtová | foto: ČTK/AP

Homofóbní legenda Courtová bude oceněna. Její averzi k homosexualitě však odmítáme, tvrdí šéfové Australian Open

Sport
  •   16:30aktualizováno  20:30
MELBOURNE - Australský tenisový svaz se po vzoru Roda Lavera rozhodl ocenit i největší ženskou legendu australského tenisu Margaret Courtovou. Sedmasedmdesátiletá tenistka si cenu převezme v lednu v Melbourne během Australian Open.

Homofobní legenda? Courtová odmítá létat s aerolinkami podporující sňatky homosexuálů

Se 24 grandslamovými tituly ve dvouhře nejlepší tenistka všech dob přebere stejně jako její krajan Laver letos ocenění padesát let po zisku kalendářního Grand Slamu. 

Organizace Tennis Australia nicméně zdůraznila, že nesouhlasí s odmítavým pohledem Courtové na sňatky osob stejného pohlaví a homosexualitu celkově.

Courtová se vrátí do Melbourne Parku po třech letech. V dějišti Australian Open nebyla od roku 2017, kdy se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví, kvůli čemuž se stala terčem kritiky.

Na začátku listopadu však uvedla, že by byla ráda, kdyby australský tenis ocenil její kalendářní Grand Slam z roku 1970 stejně, jako to udělal letos v případě Roda Lavera za jeho úspěch v roce 1969. 

Organizace Tennis Australia pak v sobotu uvedla, že Courtovou během turnaje připomene sérií akcí. Courtová pozvání přijala.

„Těším se, že oslavím 50. výročí Grand Slamu s rodinou a přáteli na Australian Open. Byl to úžasný milník a ani se mi nechce věřit, jak rychle ten čas utekl,“ uvedla Courtová. 

Austrálie legalizovala manželství osob stejného pohlaví v prosinci 2017 poté, co se pro něj v referendu vyjádřilo 61,6 procenta respondentů. 

Courtová, jež je křesťanskou pastorkou, se odmítavě vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. 

Billie Jean Kingová (vlevo) a Chris Evertová

Loni se její bývalá soupeřka Billie Jean Kingová připojila k hlasům těch, kteří kvůli jejím homofobním názorům vyzvali k přejmenování druhé největší arény v Melbourne Parku, jež nese jméno Courtové.

Tennis Australia dnes znovu uvedla, že s názory Courtové nesouhlasí. 

„Neshodují se s našimi hodnotami rovnosti, různorodosti a inkluze. Náš sport vítá všechny bez ohledu na pohlaví, schopnosti, rasu, náboženství nebo sexualitu. Budeme pokračovat v aktivní propagaci inkluzivních iniciativ na všech úrovních sportu,“ uvedl australský svaz.

Všechny čtyři grandslamy v jednom roce vedle ní v ženském tenise vyhrály jen Maureen Connolyová v roce 1953 a Steffi Grafová v roce 1988. 

Mezi muži to vedle Lavera, jemuž se to podařilo dokonce dvakrát v letech 1962 a 1969, dokázal už jen v roce 1938 Donald Budge.

Autoři: lar, ČTK