Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Horolezcům pomohla tma, Jaroš je tři osmitisícovky od koruny Krále Himaláje

Sport

  2:00
PRAHA - Už jen poslední tři vrcholy zbývají Radku Jarošovi, aby se dočkal vysněné Koruny Himálaje. Kdyby se mu podařilo ještě zlézt Annapurnu, Lhotse a K2, stal by se prvním českým horolezcem, který stanul na všech čtrnácti osmitisícovkách světa.

Libor Uher (vlevo) a Radek Jaroš, členové expedice Double Gasherbrum 2010, která zdolala osmitisícové vrcholy v pohoří Karákoram. foto: ČTK

Jaroš se společně s Liborem Uhrem a Petrem Maškem o víkendu vrátili z úspěšné expedice na Gasherbrum I a Gasherbrum II, která završila Jarošovu úspěšnou tříletku. Během posledních třech let totiž Jaroš vylezl na pět osmitisícových vrcholů. Na další ale prý nechce spěchat.

DÁLE ČTĚTE

"Klidně bych si teď dal tak rok oddych a podíval bych se třeba do Jižní Ameriky na nějaké pětitisícovky a šestitisícovky," překvapil svými plány. "Všechno je ale zatím ve stadiu přemítání." Jaroš zároveň připustil, že zejména při výstupu na Gasherbrum I trochu riskoval, což není vlastnost, kterou ve vysokých horách používá.

"Kdybysme uvažovali střízlivě, tak jsme do takového rizika nešli," pravil jasně. Při extrémně náročném výstupu se totiž horolezci prodírali záplavami čerstvého sněhu a místy do něj zapadali až po krk. Za světla by nahoru nešli...

"Pomohl nám určitě i fakt, že jsme vrcholový výstup na Gasherbrum I začali už večer a nahoru šlapali celou noc," vykládal Jaroš. "Tma byla milosrdná, aspoň jsme neviděli, jak obtížným, místy lavinovým terénem šlapeme nahoru. Za světla bych tam určitě nešel..."

Trio Jaroš, Uher, Mašek nejprve vystoupilo na vrchol Gasherbrum II, pouhých deset dnů poté se prvním dvěma jmenovaným podařilo zdolat i druhý vrchol. Vyčerpaný Mašek, kterého přibrzdila možná i vzpomínka na pár dnů starý pád do ledové trhliny, výstup nepovažoval za bezpečný a rozhodl se k návratu do základního tábora.

"Já si myslel, že nahoru už nepůjdeme," přiznal Uher, který má ve své sbírce i nejtěžší osmitisícovku světa K2. "Věděl jsem, že šance na vrchol je kvůli mizernému počasí asi tak jedno procento, ale nakonec jsem sRadkem nahoru šel. Abych si pak nevyčítal, že jsem to nezkusil."

Doufali snad jen v zázrak
"Já jsem klukům slíbil jenom krev, pot a slzy, jako kdysi Churchill," přibližoval Jaroš takřka beznadějnou situaci před posledním možným pokusem na Gasherbrum I. Rychle se totiž blížila fronta špatného počasí. "Věděl jsem, že jde víceméně o zoufalý pokus, a že se snad stane zázrak. Jako třeba před dvěma roky na Makalu, kdy se zcela nečekaně oproti předpovědi na den zlepšilo počasí a pustilo mě nahoru. Nevěřili jsme, že nahoru vylezeme, ale on se ten zázrak nakonec přece jen stal..."