Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Horolezec Radek Jaroš stanul na vrcholu číslo deset

Sport

  11:27
PÁKISTÁN/PRAHA - V nesnesitelném žáru a za extrémně složitých podmínek stanul v sobotu český horolezec Radek Jaroš na své již desáté osmitisícovce. Na vrcholu třinácté nejvyšší hory světa Gasherbrum II (8035 m) mu společnost dělali Petr Mašek a Libor Uher.

Radek Jaroš (vepředu) s Petrem Maškem na vrcholu Gasherbrumu II. Třetí do party Libor Uher mačkal spoušť foto: Libor Uher

Jedině trio elitních českých horolezců se vydalo v sobotu pekelnou cestou vzhůru k vrcholu Gasherbrumu II v nesnesitelné výhni a čerstvém, hlubokém sněhu. Nikdo jiný z desítek lezců operujících ve stěně odvahu nenašel. Riziko se totiž navzdory vymetené obloze zdálo až příliš velké. Pouhých tři sta metrů pod vrcholem se výstup změnil v drama a trio Jaroš, Mašek, Uher dokonce zvažovalo ústup.

"Pod vrcholem na nás čekalo skutečně hodně navátého sněhu, situace se jevila fakt krajně nebezpečná," povídal včera po telefonu pro LN Radek Jaroš. "Posadil jsem se obkročmo na hřeben, z něhož na každou stranu na mě zíral několikakilometrový padák," pokračoval nejúspěšnější český lezec ve velehorách.

Přemítání o návratu
"Poslední dny na Gasherbrumech hodně sněžilo, cesta nebyla prošlapaná a hlavně ani zajištěná. Ve chvílích, kdy jsme přemítali, jestli jít do enormního rizika, nebo ne, jsem našel pod sněhem staré lano, díky němuž jsme nakonec vrcholový hřeben jakžtakž zajistili."
Česká expedice v pohoří Karákóram působí již přes měsíc, ale veškeré její dosavadní pokusy o zteč vrcholu zatím hatilo divoké počasí.

Až o víkendu jim tahle těžká osmitisícovka nabídla alespoň lehký

Historie velehor

Nejúspěšnější Češi: Radek Jaroš - 10 osmitisícovek, Josef Rakoncaj - 8, Martin Minařík (zemřel) - 8, Zdeněk Hrubý - 7.

Které osmitisícovky Radek Jaroš zlezl: Mount Everest (1998), Kančendženga (2002), Broad Peak (2003), Čo Oju, Šiša Pangma (2004), Nanga Parbat (2005), Dhaulagiri, Makalu (obě 2008), Manaslu (2009), Gasherbrum II (2010).

Co ještě Jarošovi zbývá k vyplnění jeho snu: Gasherbrum I (8068 m), Annapurna (8091), Lhotse (8516), K2 (8611).
n První na všech čtrnácti osmitisícovkách: Reinhold Messner (Itálie) 1970–1986 (42 let).

První žena: O Un-son (Jižní Korea) 1997–2010 (44 let).

Premiérový výstup na osmitisícovku: Annapurna (8091) - 1950 Maurice Herzog, Louis Lachenal (Francie).

První Čech na osmitisícovce: Karel Schubert (zemřel) - Makalu 1976.

První Češka na osmitisícovce: Dita Štěrbová - Čo Oju 1984.

závan přízně a dala jim šanci. Využili ji beze zbytku. Pro Jaroše vrchol znamená již desátou zlezenou osmitisícovku, pro Maška třetí a pro Uhra druhou. Stanutí na vrcholu však ještě neznamenalo, že Češi mají vyhráno. "Sestup byl hodně dramatický," přiznával Jaroš. "Miskovi (Maškova přezdívka) upadla lahev s vodou, což nám dost rozhodilo pitný režim. Vedro bylo hlavně nahoře naprosto šílený."

Horolezci zaveleli k ofenzivě již v jednu hodinu v noci ve dvacetistupňovém mrazu, žhnoucí slunce je ale chvílemi vysvlékalo z péřovek pouze do mikin. Když sestupovali dolů, brodili se i rozbředlými ledopády, které co chvíli otvíraly široké průrvy. "Některé bych nejradši přeletěl vrtulníkem," ulevil si Jaroš. "Jeden sněhový most byl fakt o hubu," přiznává.

"Meditovali jsme u něho a povzbuzovali se slovy, jak Ježíš chodil po vodě. Když jsem přes něj přecházel, potil jsem se strachy dost slušně..." Krajně vyčerpaný Uher cestou dolů nocoval ve III. výškovém táboře, Jaroš s Maškem sestoupili o tábor níž. V neděli pak všichni zdárně sestoupili do základního tábora. A co teď? Dalším cílem zůstává obtížný výstup na Gasherbrum I.

"Teď budeme pět dnů odpočívat a bavit se jen o ženských a pivu," vtipkoval Jaroš. "Pak zvážíme, co dál. V úterý má znovu začít sněžit, my bychom ale spíš potřebovali, aby přišla vichřice a záplavy sněhu odfoukla. Jinak bude dál hrozit akutní lavinové nebezpečí."
Trio Čechů se rozhodne také podle zdravotní situace. Jarošovi v nedávno vykloubeném rameni cosi přeskakuje, otázkou také zůstává, zda vyčerpané organismy dokážou v pěti tisících metrů výšky zregenerovat...