Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hradilek: Nebyl jsem schopen držet pádlo. Pak se stal šampionem

Sport

  16:41
PRAHA - V pátek odpoledne byl málem vyřazený. A v sobotu po poledni se stal mistrem světa! Kajakář Vavřinec Hradilek se ani v sobotu nevymanil ze závratného víru emocí, do nějž na pražském mistrovství světa zapadl. Ale tentokrát to byl vír zlatý.

Vavřinec Hradilek se stal mistrem světa. foto: MAFRA - Dan Materna

V pátek, když se šťastně vyřešily vaše problémy se spornou padesátkou v semifinále, jste říkal: Asi si dám panáka. Dal jste si?
Nedal. Přijel jsem domů a zjistil jsem, že jsem tak moc vyčerpaný…

Byl pražský šampionát na psychiku složitější, než jste si původně připouštěl?
Já byl hrozně unavený a strašně fyzicky vyčerpaný. Nebyl jsem ani schopný moc se hýbat, což se mi ještě nestalo. Ale když vidíte ty diváky, jak skandují a přiběhnou do cíle, je to strašně povzbudivé. Poslední týden před závody jsem se tu ani moc nevyskytoval. Opravdu, těch zájmů ze strany veřejnosti, médií a všeho možného bylo vážně moc. Nechtěl jsem se vyčerpávat. Říká se, že po úspěšné olympiádě to vyčerpání na lidi dolehne. Já si tak nepřipadal. Ale týden před mistrovstvím světa jsem si říkal: Dolehlo to právě teď.

Vnímal jste na startu finále, jak rychle předtím jel Jiří Prskavec?
Jo vnímal, protože to byl strašný řev. Když nechci ten řev vnímat, vždycky jedu s lodí trošičku dál od startu. Jenže pak zase mívám problém, že nestíhám start. Tak jsem se bál někam odjíždět.

Slyšel jste i jeho vynikající čas?
Neslyšel, protože když vím ty časy, trošičku mě to ovlivní. Tentokrát jsem žádné neslyšel. Pak jsem se zkoncentroval a opravdu jsem byl poměrně klidný.

A hukot diváků při vaší jízdě pak s vámi udělal co?
Já nevím, jestli to byla tak fyzicky náročná trať nebo mě fakt vyčerpal ten hukot. Když jsem najížděl pod můstek přes trať, nebyl jsem schopný držet pádlo. Když jsem pak přijel do cíle, byl jsem hodně překvapený, že ten čas je tak rychlý.

Vyděsil vás šťouch ve 4. brance?
Ne. Možná mi trochu pomohlo, že jsem v televizi viděl finále singlířů a to, jakým stylem ho vyhrál Dave Florence – tedy i se šťouchem. Já tu předtím jezdil poměrně rychlé časy. Neměl jsem přehnané sebevědomí, že bych chtěl být mistrem světa. Chtěl jsem tady medaili a věděl jsem, že ji i se šťouchem jsem schopný mít. A potom, co jsem zajel protivodu na desítce poměrně slušně, jak se mi ani v tréninku nepovedla, jsem si pomyslel: Ty dvě vteřiny za šťouch jsem si vzal zpět. Nevěřil jsem si, že by to mohlo stačit na zlato, ale na medaili jo

Bylo to pak v cíli vašich nejdelších 10 minut čekání, než dojedou soupeři?
Ne ne, v Londýně na olympiádě to bylo ještě o nějakých 15 minut delší. Ale mě to čekání nějak nevadilo, diváci přiběhli už dolů do cíle, to bylo fantastický. Jsem hrozně rád, že se nám to povedlo právě tady. Tohle už nikdy nezažijeme, pakliže se Jirkovi Rohanovi se Standou Ježkem zase nezachce něco zorganizovat. Je to paráda! Navíc celé mistrovství je připravené skvěle. Organizačně může konkurovat olympiádě.

Těší vás vaše zlato o to víc i kvůli jistým „výtkám“, že jste letos tolik netrénoval a věnoval se jiným akcím?
Je pravda, že jsem tolik nejezdil, hlavně když do toho na začátku sezony ještě přišlo zranění. Nechtěl jsem se soustředit na to, abych už před šampionátem vyhrával závody, i když se mi jezdilo na tréninku hrozně dobře. Chtěl jsem to brát víc pohodově, nestresovat se. Ale po posledním Světovém poháru jsme si s Pytlákem (trenérem Říhou) sedli a řekli si: Začneme trénovat pořádně a opravdu se na to mistrovství světa připravíme. Myslím, že po tréninkové stránce se nám to podařilo a tu formu jsme zase naladili dobře.

RIVALOVÉ? Hradilek (vlevo) šampionát vyhrál, Prskavec skončil druhý.

Domácí rivalita s Jiřím Prskavcem vám oběma zjevně pomáhá, že?
Přijde mi fantastické, že jsme zlatý a stříbrný. Kajak byl v minulosti v Česku méně úspěšný - a poslední roky se vozí medaile. To, že je tu Jířa a spousta dalších dobrých kluků, mi strašně pomáhá. Nebýt Jíři, tak se tolik nesoustředím na různé věci. To, že se na mě Jířa tlačí a poráží mě, je pro mě hrozná výhoda.

Teď jen kdybyste přesvědčili MOV, aby na olympiádě mohl každou zemi reprezentovat více než jeden kajakář...
To není jen náš případ, to jsou Němci, Slovinci, Francouzi, kteří s tím mají problém. Ale mým dalším vítězstvím byla i informace, že mě závodníci zvolili do sportovní komise mezinárodní federace. Tak aspoň nějaké zájmy závodníků budu hájit. Hodně se na hlas sportovců teď dává, za poslední léta se naučili otvírat pusy, ten tlak tam je. Náš sport je krásný, je i zajímavý pro diváky, jak jsme tu dneska viděli. Já z těch lidí cítím, že se jim to tady hrozně líbilo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!