Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hrdina Štěpánek: Ukázal jsem víc, než ve mně je

Davis Cup

  6:00aktualizováno  7:40
PRAHA - Tři roky odmítal hrát Davis Cup. Až v září 2007 se vrátil do českého týmu a vítězstvím nad Švýcarem Stanislasem Wawrinkou jej v baráži zachránil od pádu ze Světové skupiny. Jestli tehdy začala nová éra Radka Štěpánka ve slavné týmové soutěži, v neděli vyvrcholila největším úspěchem kariéry zkušeného tenisty.

Radek Štěpánek s vítěznou trofejí foto: MAFRA - Michal Růžička

Štěpánek se stal po 100 letech prvním třicátníkem, který vyhrál rozhodující zápas ve finále Davisova poháru. Sedmatřicátý hráč světa porazil španělskou dvojku Nicoláse Almagra, který je o 26 míst před ním. "Tenhle zážitek řadím ve svém životě na první místo. Jsem hrdý rodič, který viděl, jak se jeho synovi splnil sen. Radek ukázal, že je vždycky připravený a nesmírně psychicky i fyzicky odolný," říkal Štěpánkův otec.

ČTĚTE TAKÉ

Třiatřicetiletý rodák z Karviné znovu potvrdil, že pro něj papírové předpoklady nic neznamenají. Vždycky nechá na kurtu všechno. A v pražské O2 areně si díky tomu vedle "salátové mísy" užíval ovace určené jen pro něj, pro opravdového hrdinu víkendu. "O tomhle jsem snil celý život. Nic většího jsem dosud v kariéře nezažil. Hodně jsme kvůli tomu dřeli, tak všichni slavte a mějte se rádi," smál se.

Štěpánek si polepšil v žebříčku

Díky triumfu ve finále Davisova poháru ukončí Radek Štěpánek sezonu na 31. místě světového žebříčku ve dvouhře. Český tenista získal za vítězství v rozhodujícím pátém utkání nad Španělem Nicolásem Almagrem 75 bodů a v pořadí ATP si polepšil o šest příček. Tomáš Berdych zůstal šestý za finálovým soupeřem Davidem Ferrerem.

Vypadal dojatý jako nikdy předtím. Přitom už si na přízeň publika mohl zvyknout. Byl to právě on, kdo před třemi lety v 1. kole prestižní kolektivní soutěže porazil na závěr tehdejší francouzskou jedničku Gillese Simona. Nastartoval tím senzační českou jízdu do prvního finále Davis Cupu od roku 1980.

Ve čtvrtfinále pak navzdory zranění zdolal Argentince Juana Mónaca a získal klíčový bod. A díky maximálnímu nasazení a nezdolnému srdci vydržel i rekordní a bez minuty šestihodinový semifinálový duel s chorvatským obrem Ivem Karlovičem, který na jeho část kurtu posílal jeden dělový servis za druhým. "Davis Cup z člověka dostane to nejlepší. Pokud to prožíváte se vším všudy, ukážete snad ještě víc, než ve vás je. Všechno je jedinečné, má to své kouzlo," popsal tehdy Štěpánek, jak se dokáže vyhecovat, když reprezentuje rodnou zemi.

Tenkrát v roce 2009 se Tomáš Berdych potýkal s nevyrovnaností výkonů a několikrát se na dvorci trápil. Štěpánek s ním chodil mezi sety do šatny a dokázal parťáka uklidnit natolik, že o sedm let mladší hráč utkání otočil. A když si nehrající kapitán Jaroslav Navrátil usmyslel, že složí deblový pár ze svých hvězdných singlistů, manžel bývalé tenistky Nicole Vaidišové jej dlouho táhnul. Dlouho se totiž v kariéře soustředil především na čtyřhru. Ti dva se teď náramně doplňují a mají výjimečnou bilanci 13 vítězství a jediné porážky, ale Štěpánek musel svého daviscupového souputníka za pochodu mnohé naučit.

Končit prý nehodlá

Navíc byl vždycky výraznější osobností. Fanoušky si hned od začátku získal specifickým humorem, bojovností, vítěznými "červími tanci" i emotivními gesty. "Radek přinesl do týmu zkušenosti a oživení. Je to nesmírně technický hráč s velkou předvídavostí," řekl Navrátil o muži, který vyhrál pět turnajů ve dvouhře a před šesti lety to dotáhnul až na osmé místo žebříčku ATP. A to tehdy tenista, který v době agresivních výměn od základní čáry stále preferuje styl servis volej, ještě ani nevěděl, že špatně vidí a měl by do utkání nosit čočky.

To už je ale dávno. Teď si šťastný Štěpánek užívá opravdového vrcholu kariéry. Osm dní před čtyřiatřicátými narozeninami obtisknul do historie Davis Cupu tak výraznou stopu, že už ji ani čas nesmaže. Končit v nejlepším ale nehodlá. "V týmu budu pokračovat. Věk je mi hodně podsouván, ale budu dělat maximum, dokud mě nohy ponesou," nechal se slyšet.