Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hrdinka Kvitová: Jsme rády, že jsme rozhodly už ve třech zápasech

Sport

  17:45
BRATISLAVA - Tenistka Petra Kvitová nečekala, že český celek rozhodne utkání prvního kola Světové skupiny Fed Cupu na Slovensku už po třech zápasech. O to víc ji těšilo, že v dnešním souboji obou jedniček porazila ve dvou setech Danielu Hantuchovou a zbývající dva duely už mohly její kolegyně z týmu odehrát v klidu, s jistotou postupu do semifinále.

Petra Kvitová a Lucie Šafářová. foto: ČTK

"Určitě jsme celý tým rády, že jsme vyhrály. Myslím, že jak já, tak i Lucka (Šafářová) jsme přijely s dobrou formou, a jsme rády, že to tak vyšlo, že jsme rozhodly co nejdřív," uvedla Kvitová na tiskové konferenci po zápase.

VÍCE ČTĚTE ZDE: Češky smetly Slovenky, v semifinále narazí na Clijstersovou a spol.!

Před pátečním losem ji vůbec nenapadlo, že by Češky mohly vyhrát první tři dvouhry a neztratit při tom ani set. "Abych řekla pravdu, vůbec jsme to nepředpokládali. Věděli jsme, že každý zápas bude těžký a 50 na 50. Je jenom dobře, že to vyšlo tak, jak to vyšlo," podotkla Kvitová.

Dnešní zápas se pro ni vyvíjel stejně jako sobotní duel s Dominikou Cibulkovou. Brzy získala vedení 4:0 a vývoj už pak ze svých rukou nepustila. "Začala jsem stejně dobře jako včera. Dostala jsem Danielu pod tlak, to byl klíč k výhře. Nestačila se moc rozehrát a já jsem tempo držela do konce zápasu," pochvalovala si česká jednička.

Česká radost po vítězství ve Fed Cupu.

Jediná krizová chvíle na ni přišla za stavu 5:2 v úvodní sadě, kdy při svém servisu neproměnila vedení 40:0 a tři setboly. "Myslím, že to byl největší problém v zápase. Ze 40:0 se nemůže prohrávat. Ale zůstala jsem v klidu, protože jsem měla brejk k dobru. Jsem ráda, že jsem ten set zvládla," doplnila. Češky díky její výhře postoupily potřetí za sebou do semifinále a Kvitová věří, že se jim proti Belgičankám konečně podaří otevřít finálovou bránu.

"Určitě bychom byly rády, kdyby se to povedlo. Myslím, že máme natolik silný a kvalitní tým, že šance určitě jsou. Navíc nevíme, jestli za Belgii bude hrát Kim Clijstersová. Doufejme, že do toho finále projdeme," prohlásila osmnáctá tenistka světa.

V Bratislavě navázala na skvělou formu z úvodu sezony v Austrálii a podle Hantuchové je jen otázkou času, kdy se dostane do elitní desítky žebříčku WTA. "Bylo by to hezké, ale není to tak, že bych letos měla cíl top ten, že bych řekla, že chci být v desítce na konci sezony. Chci prostě hrát svůj nejlepší tenis, hlavně vydržet zdravá a pak se uvidí," dodala Kvitová, která zůstává s ostatními hráčkami z týmu do pondělí v Bratislavě a pak odlétají na turnaj do Paříže.

Trenér Pála: Už bychom se rádi o ten pohár utkali

České tenistky se pod vedením Petra Pály potřetí za sebou dostaly mezi čtyři nejlepší fedcupové celky světa. Nehrající kapitán po výhře v prvním kole Světové skupiny na Slovensku věří, že jeho svěřenkyně v dubnu v Belgii konečně dokážou vybojovat premiérový postup do finále. V silách týmu to podle něj určitě je.

"Určitě je to příjemný pocit postoupit potřetí za sebou do semifinále. Je to hrozně těžká soutěž a člověk se hlavně vyhne té baráži. Třikrát semifinále už ale stačilo a myslím, že už pomýšlíme o stupínek výš. Už bychom se rádi o ten pohár utkali," řekl Pála na tiskové konferenci.

Češky v dubnu zavítají do Belgie a nehrající kapitán je přesvědčen o tom, že mohou uspět. Hrát se podle něj dá i s belgickou jedničkou Kim Clijstersovou, která před pár dny triumfovala na Australian Open. "S takhle silnými týmy se musí vše sejít a pak se dají určitě porazit. Holky už několikrát ukázaly, že umějí porazit hráčku z první desítky, takže Kim nemá garantované dva body," mínil Pála. Schůdnější cesta by měla vést přes belgickou dvojku Yaninu Wickmayerovou.

Petra Kvitová a Petr Pála.

"Holky teď mají takovou formu, že přes Wickmayerovou se dá hrát. Navíc máme několik výborných variant do čtyřhry. Soupeř je to přijatelný, byť je to samozřejmě semifinále a nemůžeme čekat, že by tam měl být nějaký slabý soupeř," podotkl Pála. Předpokládá, že Belgičanky vyberou takový povrch, který bude vyhovovat Clijstersové. "Jelikož je to v dubnu, tak to asi nebude venku. Já si myslím, že budu záležet na Kim," uvažoval Pála.

Výkony českých hráček v Bratislavě mu udělaly velkou radost. "Holky si přivezly výbornou formu z Austrálie, podaly velice dobré výkony a byly po dobu těch prvních tří zápasů vždy celou dobu lepší než Slovenky," řekl nehrající kapitán. Nejmarkantnější rozdíl viděl v servisu a returnu. "Dá se říct, že i ten povrch byl lepší, než jsme čekali. Holky, jak hrají levou rukou, tak to byla velká výhoda. Dobře se s tím ztotožnily," zhodnotil Pála.

Podle něj hrála v celkovém účtování roli i nerozehranost domácí jedničky Daniely Hantuchové. "Bylo vidět, že jí letos chybí zápasový rytmus. Naopak my jsme měli strašně moc vyhraných zápasů, a to nám pomohlo," řekl. Pochvaloval si také výbornou atmosféru v týmu. "Celý týden byl skvělý. Holky se strašně moc podporovaly a myslím, že to bylo i vidět. To pak pomáhá vyhrát vyrovnaná utkání," dodal Pála.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...