Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Hrdinka. Špotáková dostala Cenu Věry Čáslavské za zásluhy o sport žen

Sport

  12:50
PRAHA - Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se stala čtvrtou laureátkou Ceny Věry Čáslavské. Toto ocenění od roku 2014 uděluje Český olympijský výbor (ČOV) za mimořádné zásluhy o sport žen.

Oštěpařka Barbora Špotáková převzala 18. října v Praze Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. foto: ČTK

Šestatřicetiletá Špotáková, která letošní rok ozdobila titulem mistryně světa a výhrou v Diamantové lize, byla vybrána mimo jiné díky tomu, jak dokáže skloubit vrcholový sport s rodinným životem.

První oceněnou byla před třemi lety kajakářka Štěpánka Hilgertová. Pak následovala předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Naďa Knorre a bývalá sportovní gymnastka Věra Růžičková, olympijská vítězka ze soutěže družstev z Londýna 1948.

Povahu ocenění charakterizuje osobnost loni zesnulé sedminásobné olympijské vítězky Čáslavské, která byla nejen výjimečnou sportovkyní, ale také významnou postavou sportovního i společenského života. „Paní Věra byla hurikán. Hrozně se mi líbilo, jak z ní sálala energie, jak ji dovedla předávat. Tím si získala hodně lidí,“ vzpomínala na legendární gymnastku Špotáková.

Oštěpařka Barbora Špotáková (vlevo) převzala 18. října v Praze Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí z rukou šéfa ČOV Jiřího Kejvala.

Proto si velmi váží ocenění, které jí předal předseda ČOV Jiří Kejval. Ten je přesvědčen, že cena nemohla být v lepších rukou. „Bára říká věci tak, jak je cítí. A líbí se mi, jak dokázala skloubit rodinu a vrcholový sport a po narození syna se vrátit na absolutní vrchol, získat třetí medaili na olympijských hrách a stát se letos podruhé mistryní světa,“ řekl.

Špotáková jako první dostala novou podobu tohoto ocenění. Má tvar skleněného V, jež symbolizuje iniciálu křestního jména Čáslavské, vítězství a také hrdý postoj s roztaženýma rukama nad hlavou, které gymnastky po svých sestavách zaujímají. 

Špotáková cenu doma vystaví mimo jiné poblíž trofejí z Diamantové ligy. „Bude mít své čestné místo. Já mám ráda sklo. Jsem z Jablonce, takže ke sklu mám blízko,“ poznamenala.

Novou skleněnou trofej dostanou i tři předchozí laureátky.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...