Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

´Hříčky přírody´ ovládly sport

Sport

  14:27
PRAHA - V angličtině pro ně existuje přiléhavý výraz „freaks of nature“, tedy cosi jako hříčky přírody. Jak totiž jinak popsat Rafaela Nadala, LeBrona Jamese, Usaina Bolta a Michaela Phelpse?

Usain Bolt právě zaběhl světový rekord na 100 m. foto: ČTK

 

Neuvěřitelně vysvalovaní kluci, skoro dvoumetrový sprinter a štíhlý plavecký fenomén, který denně spořádá tolik jídla, že by to druhé přikovalo ke dnu bazénu... Je to tak: světovému sportu vládnou - řečeno s trochou nadsázky - mladíci, kteří připomínají spíše výsledky bláznivých vědeckých pokusů.

Tak třeba Rafael Nadal. K letošnímu triumfu na Australian Open se dopracoval přes semifinálovou bitvu s krajanem Verdaskem, která trvala pět hodin a čtrnáct minut. Ve finále pak Nadal porazil Federera po čtyřech hodinách a třiadvaceti minutách. Oba soupeře přitom doslova uběhal a „umlátil“ tvrdými údery.

Jeho fyzická konstituce je výjimečná. Před časem zázračně přibral ze 75 na 85 kilogramů během pouhých dvanácti měsíců. A v pouhých dvaadvaceti letech se může pyšnit muskulaturou, kterou by mu mohl závidět leckterý začínající kulturista.

„Znám ho, když byl jako můj malíček. Mám na to svůj názor,“ utrousil jednou český tenista Tomáš Berdych. „Svaly nabral podezřele rychle,“ všiml si také kouč Jan Kukal. Podle Nadalova strýce Toniho je ale jediným receptem mladého Španěla tvrdá dřina. „Rád běhá za silného deště po kopcích. A vydrží to hodiny,“ ujišťuje.

Podobný případ je i nejlepší basketbalista současnosti LeBron James, který je jen o dva roky starší než Nadal. Při výšce 203 centimetrů váží podle oficiálních statistik 113 kilogramů, ve skutečnosti je ale mnohem, mnohem těžší. Jeho váha by ho tak teoreticky měla na palubovce brzdit a omezovat... Opak je ale pravdou: James je jedním z nejmrštnějších hráčů současnosti a jeho atletické schopnosti jsou udivující.

Tělo, které funguje naopak A také jeho muskulatura rok od roku podivuhodně roste. Ale pozor: James podle vlastních slov začal posilovat až loni v červnu. „Do té doby se jen tak poflakoval v posilovně,“ dušuje se kondiční trenér Jamesova týmu Cleveland Cavaliers Mike Mancias. Závratná rychlost, s jakou James dosáhl postavy atletického supermana, překvapila i jeho samého.

„Je to trochu bláznivé,“ přiznává James, který podle vlastních slov nejí žádné dávky proteinů a denně si dopřává tři porce běžného jídla. „Jako kdyby moje tělo fungovalo naopak,“ usmívá se. Na sílu, kterou dává do svých přihrávek, si musí jeho spoluhráči dokonce chvíli zvykat. A spousta odborníků se ptá -pokud James nabral takovou svalovou hmotu do svých čtyřiadvaceti let bez speciálního tréninku, jak asi bude vypadat a hrát za pět let, až se ocitne na vrcholu sil?

Samostatnou kapitolou je i plavec Michael Phelps, nejúspěšnější olympionik historie. BBC podrobila analýze jeho jídelníček, kterým se pochlubil během her v Pekingu. Co tedy tenhle štíhlý mládenec s minimem podkožního tuku spořádá za den? Snídaně: tři sendviče se smaženými vejci, sýrem, rajčaty, hlávkovým salátem, smaženou cibulí a majonézou. Následují tři lívance s čokoládovou polevou, omeleta z pěti vajec, tři pocukrované topinky, miska ovesné kaše s otrubami a dva hrnky kávy. Oběd: půl kila těstovin, dva velké sendviče z bílého pečiva se sýrem, šunkou a majonézou. Večeře: další půl kila těstovin a poté obrovská pizza.

„Pokud by takto jedl dlouhodobě, tak by musel pravidelně chodit ke kardiologovi,“ prohlásila odbornice na výživu sportovců Barbara Lewinová. Phelpsův metabolismus ale neuvěřitelných 10 000 kalorií denně (dávka, kterou potřebuje pět průměrných lidí!) dokáže spálit, a co víc - Phelps i s plným žaludkem dovede vítězit.

Dokonalou „hříčkou přírody“ je i atletický král současnosti Usain Bolt. Měří totiž 196 centimetrů - na sprintera nevídaná výška. Bolt je dokonce o osm centimetrů vyšší než Carl Lewis, který čněl nad ostatními závodníky jako rozhledna. Jak je tedy možné, že je nejrychlejší? Vždyť dlouhánům trvá delší dobu, než uvedou tělo do pohybu... Kdo ví? Existují zkrátka sportovci mezi nebem a zemí.

Šampioni jako přírodní úkazy

Michael Phelps plavání
věk: 23 let / výška: 193 cm / váha: 91 kg
zvláštní znak: Mimořádný metabolismus - během olympiády v Pekingu snědl denně jídlo obsahující 10 000 kalorií. což je průměrná spotřeba pěti lidí. Má také dlouhé ruce, které mu umožňují dlouho plavat pod vodou.

co dokázal: Držitel čtrnácti zlatých olympijských medailí, nikdo v historii jich nezískal víc. V Pekingu vyhrál všech osm závodů.

LeBron James basketbal
věk: 24 let / výška: 203 cm / váha: 113 kg
zvláštní znak: Ramenatou postavu si vypracoval, aniž by se zvlášť věnoval posilování. Stačilo prostě hrát basketbal, až donedávna mu svalnaté paže rostly přirozeně.

co dokázal: Jedna z největších hvězd NBA, v minulé sezoně v ní nastřílel za Cleveland nejvíc bodů ze všech hráčů. Opora amerického Dream Teamu, který získal zlato na olympiádě v Pekingu.

Rafael Nadal tenis
věk: 22 let / výška: 185 cm / váha: 85 kg
zvláštní znak: V sedmnácti letech nabral přes zimu deset kilogramů svalové hmoty. Vypracovanou postavu dával rád na odiv, když si oblékal trička bez rukávů.

co dokázal: Od loňského srpna světová jednička, žezlo převzal od jinak neporazitelného Švýcara Federera. Na svém kontě má už šest grandslamových titulů, naposledy ovládl Australian Open. Nejvíc se mu daří na antuce, na níž dokázal vyhrát 22 z 23 finálových soubojů.

Usain Bolt atletika
věk: 22 let / výška: 196 cm / váha: 86 kg
zvláštní znak: Vyšším lidem obvykle trvá delší dobu než naberou rychlost. Bolt má skutečně obvykle pomalejší start, ale handicap vyrovnává zvedáním kolen. Na uběhnutí stovky mu stačí 41 kroků, o čtyři méně než ostatním.
co dokázal: Sprinterský fenomén loňského roku. V Pekingu vytvořil tři světové rekordy - na 100 a 200 metrů i jako člen jamajské štafety 4x100 metrů.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...