Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hříšník Rogers vyhrál etapu na Giru, celkově stále vévodí tým BMC

Sport

  17:29
SAVONA (Itálie) - Michael Rogers jakoby vzpomínal na léta 2003 až 2005, kdy třikrát po sobě slavil titul mistra světa v časovce. V 11. etapě Gira ujel Australan z týmu Tinkoff-Saxo soupeřům a uspořádal si "soukromou" 27kilometrovou časovku, po níž zvedal v cíli ruce nad hlavu. Sezona, která pro něj začala v cyklistickém ofsajdu, se najednou zvrátila k vítěznému zápisu v Savoně.

Michael Rogers na stupních vítězů. foto: ČTK/AP

Pozitivní test na clenbuterol při říjnovém Japan Cupu měl na svědomí Rogersovo dočasné suspendování. Bránil se všemi prostředky, dokazoval nevinu. Před třemi týdny jej omilostnili, funkcionáři přijali odůvodnění, že na vině bylo kontaminované asijské maso.

Od té doby je 35letý starý mazák politý živou vodou.

Po nejtěžším stoupání středně kopcovité 11. etapy se ve sjezdu odlepil od řídnoucího hlavního pole a v časovkářské kombinéze, kterou si do etapy oblékl, se pokusil o štěstí. Jeho náskok narostl až na 40 vteřin, ale na posledních kilometrech začal povážlivě klesat.

Vydrží, nebo ne?

Už jen 11 vteřin ukazovala televizní grafika v Rogersův prospěch na metě dvou kilometrů před cílem. Ale Australan to nevzdal, vyplazoval jazyk, hledal a nacházel skryté rezervy svého těla.

Sto metrů před metou se ohlédl a už věděl, že může slavit. Etapa byla jeho. Deset vteřin po něm přivedl Geschke z Giant-Shimana zhruba 40člennou skupinu favoritů, ve které šlapal i celkový lídr Cadel Evans.

"Měli jsme dnes v úniku Nika Roche, ale nakonec jsem dostal příležitost zaútočit," líčil vítěz dne do mikrofonu Eurosportu. "Na vrcholu stoupání po sobě všichni tak nějak koukali. Vycítil jsem šanci odskočit a vyšlo to. Teď mám fantastické pocity."

Žádná selanka, peloton letěl

Úterní ospalé tempo, které tehdy produkoval peloton po dni volna, bylo vystřídáno středečním "úprkem". Navzdory 250kilometrové etapě, letos druhé nejdelší, se rychlostní průměr dlouho blížil k 44 km/h! Už jen o to dostat se do úniku dne svedli jezdci nesmlouvavou bitvu.

Po trase, kudy kdysi pochodovala armáda Giuseppe Garibaldiho při sjednocování Itálie, pak ujížděla v popředí 14členná skupina, ve které byli i Roche z Tinkoff-Saxo, Moreno z Kaťuše nebo Moser z Cannondalu a hned tři cyklisté Europcaru. Ale už na horské prémii 2. kategorie Naso di Gatto, 30 kilometrů před cílem, čas uprchlíků skončil.

Tady naopak vypálil vpřed Kolumbijec Arredondo z Treku, aby vítězstvím na prémii pojistil svůj modrý dres vedoucího muže klasifikace vrchařů.

Po stoupání zůstalo v popředí okolo 50 jezdců, než na táhlém sjezdu k moři odskočil Rogers. A velké australské dny na Giru 2014 v jeho podání pokračovaly.

Jen si připomeňme: Australan Evans z týmu BMC vévodí celkové klasifikaci. Australský tým Orica měl osm dní v opatrování růžový dres, ovládla úvodní týmovou časovku a navíc jeho jezdci Matthews a Weening vyhráli další dvě etapy. A teď tedy projížděl cílem coby vítěz 11. etapy pro změnu australský bojovník Rogers z týmu Tinkoff-Saxo.

Momentka z jedenácté etapy Gira.

"Jsem šťastný i za něj. Je to pro něj velké zadostiučinění po tom, čím letos prošel," říkal krajan Cadel Evans. Sám za sebe si ulevil: "Byl to dnes hodně těžký den."

Zatímco jeho pozice na čele Gira zůstala neotřesena, z první desítky vypadl průběžně sedmý Diego Ulissi z Lampre. Vítěz dvou etap bojoval po pádu s bolavým kolenem a vysokému tempu nestačil.

V cílovém městě Savoně se v roce 1969 odehrála jedna z největších afér v historii Gira, když organizátoři vyloučili Eddyho Merckxe kvůli údajnému pozitivnímu dopingovému testu. Merckx jej posléze označil za velký komplot, který měl zajistit titul jeho italskému soupeři Gimondimu.

Tentokrát snad Savona žádné podobně dramatické scény nepřichystá. Večer po etapě bude především ve znamení limitování únavy.

Nebyla to rozhodně ani lehká, ani pouze transferová etapa před čtvrtečním dnem pravdy při dlouhé individuální časovce. Středeční porci práce budou jezdci cítit v nohách i o 24 hodin později. O to zajímavějších však 42 kilometrů mezi Barbareskem a Barolem bude.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa: Colecchio - Savona (249 km)

1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 5:48:07, 2. Geschke (Něm./Giant), 3. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 4. Kelderman (Niz./Belkin), 5. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step), 6. Moser (It./Cannondale), 7. Hesjedal (Kan./Garmin), 8. Rabottini (It./Neri Sottoli), 9. Duarte (Kol./Colombia), 10. Vuillermoz (Fr./AG2R) všichni -10.

Průběžné pořadí: 1. Evans (Austr./BMC) 48:39:04, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -57, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:10, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -1:20, 5. Morabito (Švýc./BMC) -1:31, 6. Aru (It./Astana) -1:39, 7. Kelderman -1:44, 8. Quintana (Kol./Movistar) -1:45, 9. Kiserlovski (Chorv./Trek) -1:49, 10. Basso (It./Cannondale) -2:01.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!