Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hromadný spurt vyhrál Greipel, lídrem Tour je nově Impey

Sport

  17:28aktualizováno  17:56
MONTPELLIER (Od našeho zpravodaje) - Skvělá organizace týmového vláčku Lotta, skvělá práce svalů Anrého Greipela a Německo tak na letošní Tour de France urvalo druhý triumf. Gorila z Rostocku převálcovala v cílovém spurtu Slováka Sagana, krajana Kittela i Brita Cavendishe a slaví pátý triumf své kariéry. Vedení udržel tým Orica, Australan Gerrans však první místo přepustil Darylu Impeyovi, prvnímu Afričanovi ve žlutém dresu v historii.

Tour de France. 6. etapu vyhrál Greipel. foto: Reuters

Překážky na Tour de France mají hodně podob. Kopce, nervozita, pády a v šesté etapě vítr. Na papíře se šestá etapa z Aix-en-Provence do Montpellier jevila jako jednoduchá, ale vedro a obávaný mistrál, který se do pelotonu opíral vší silou, udělal své.

Proto byl po první hodině průměr jen něco málo pod 35 kilometrů a Orica, která hlídala žlutého Gerranse, nevěnovala ani mnoho pozornosti jedinému uprchlíkovi dne.

Luis Maté z Cofidisu vyrazil dopředu, jen co ředitel závodu Christian Prudhomme odmával odmával ostrý start, a hned si vybudoval náskok 40 sekund. Jeho odstup od pelotonu narostl na 3,5 minuty, následně přidal ještě minutu, pak ovšem tým Sky přidal plyn a odstartoval konec Matého dobrodružství. Španěl dostal 120 kilometrů volnosti, pak ho peloton spolkl.

Mezitím peloton přišel o Nacera Bouhanniho, viníka středečního karambolu. Francouzský spurter se dlouho trápil daleko za pelotonem, lýtko ovázané, navštěvoval vůz lékaře závodu, pak ten se svým sportovním ředitelem týmu FdJ, kroutil hlavou. A nakonec odevzdal kolo, kvůli střevním problémům v Tour skončil. Chvíli po něm odstoupil i Švéd Kessiakoff z Astany a peloton tak zchudl na počet 191 závodníků.

Tehdy se vepředu začala objevovat velká jména pelotonu - nejprve Sky, aby ohlídalo svou jedničku Frooma, pak se do míst, kde nehrozí tolik nebezpečí, natlačil Contadorův tým Saxo i s Kreuzigerem. Formace, které si myslí na celkové pořadí, však brzy vystřídaly vláčky rychlíků.

Pod bránu, která značí poslední kilometr, se jako první nahrnulo Lotto ve čtyřech mužích a s jasnou přesilou budovalo ideální výchozí pozici pro Greipela. Ten dostal svůj prostor, když zbývalo do cíle snad 200 metrů, udržel za sebou všechny hlaví soupeře a na cílové čáře ukázal zaťaté bicepsy.

"Jsem hrdý na to, jaký tým mám," děkoval Greipel svým kolegům. "Zase nervózní etapa, ale věděli jsme, že můžeme vyhrát, byli jsme na to připravení. Jsem moc rád za první vítězství."

Tour de France 2013

  • 6. etapa Aix-en-Provence - Montpellier (176,5 km): 1. Greipel (Něm./Lotto) 3:59:02, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Kittel (Něm./Argos), 4. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Lobato (Šp./Euskaltel), 6. Kristoff (Nor./Kaťuša), 7. Rojas (Šp./Movistar), 8. Van Poppel (Niz./Vacansoleil), 9. Ferrari (It./Lampre), 10. Dumoulin (Fr./AG2R) všichni stejný čas, ...27. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -5.
  • Průběžné pořadí: 1. Impey (JAR/Orica GreenEdge) 22:18:17, 2. Boasson Hagen (Nor./Sky) -3, 3. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge), 4. Albasini (Švýc./Orica GreenEdge) oba -5, 5. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick Step), 6. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step) oba -6, 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) oba -8, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger oba -14.
Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...