130 let

Trenér Liberce Lavička slaví se svými hráči | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Hrozí Liberci další výprodej?

Sport
  •   12:15
PRAHA - Mistrovské tažení Liberce nezůstalo bez odezvy, klub registruje zájem až o dvě třetiny kádru. Za několik týdnů ale čeká Severočechy zápas roku: bitva o postup do hlavní soutěže Ligy mistrů. Dá klub přednost jistému zisku z prodeje hráčů, nebo půjde do risku?

„K Lize mistrů vám řeknu jediné: vím, že jdeme do 3. předkola. O možném pohybu v kádru se rozhodneme po sezoně,“ prohlásil ředitel Slovanu Libor Kleibl.

Přiznává však, že zájem o liberecké hráče je obrovský. „Kolem stadionu krouží supi, zájem je o dvě třetiny kádru,“ prozradil Kleibl, který možné oslabení pro příští sezonu kategoricky odmítl.

„Budou-li odchody, přijdou adekvátní náhrady.“ Před čtyřmi lety stál klub v naprosto shodné situaci. Následovný pohyb v kádru se mu ale tehdy vymstil. Odchody hvězd Kolouška se Štajnerem tým citelně oslabily, i přes heroický výkon proti AC Milán se z postupu do hlavní soutěže Ligy mistrů radoval italský gigant. A duo hlavních hvězd pak následovali další hráči.

Lákavým nabídkám zahraničních klubů budou Severočeši čelit i nyní... „Zájem o hráče vnímám. Neobávám se ale přílišných odchodů. Klub přece stojí před obrovskou výzvou: dostat se do nejprestižnější soutěže v Evropě,“ nemá strach trenér Vítězslav Lavička z velkého exodu svých oveček.

O které "mistry" je největší zájem

Tomáš Zápotočný
Touží po něm turecké kluby, vůdce týmu ale nabídky tvrdošíjně odmítá. Chce si splnit sen o angažmá v Anglii.

Marek Čech
Slovenský brankář má za sebou famózní sezonu, udržet jej bude pro Slovan klíčové.

Tomáš Janů
Zvažoval několik nabídek, nakonec se ale rozhodl zůstat v Liberci. S klubem se dohodl na prodloužení smlouvy.

Naopak, kouč už se s předstihem poohlíží, na jakém místě by mohl mužstvo posílit.  „Máme vytipovaný okruh hráčů, kteří by mohli v létě tým doplnit. O konkrétní strategii i jménech se ale rozhodne na setkání s panem Karlem,“ naznačil Lavička, co bude hlavním tématem posezonní schůzky se šéfem klubu.

Lavička chce útočné typy
Po jakém typu posil se v Liberci poohlíží, je nasnadě. Po zimním odchodu Filipa Hološka do Turecka tým střelecky chřadne. Navíc do Sparty se z hostování vrací útočník Zbyněk Pospěch. „V kontextu s nepříliš dobrou koncovkou se zajímáme převážně o ofenzivní typy hráčů,“ pověděl Lavička.

Kleibl se však nedomnívá, že by bylo nutné stávající mužstvo posílit. „Kádr je velice slušný, vhodnost doplnění není na pořadu dne. Maximálně v útoku. Sezona ale ukázala, že není potřeba kanonýra, na čtyřiceti gólech se podílelo osmnáct hráčů,“ sází Kleibl na týmovou práci.

Autor: