Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hrozí šachu remízová smrt? Dlouhé bojovné partie o mistra světa ale diváky baví

Souboj o šachového mistra světa mezi norským obhájcem Magnusem Carlsenem (vpravo) a ruským vyzyvatelem Janem Něpomňaščim. foto: AP

Analýza
Také pátá partie šachového zápasu o mistra světa skončila remízou a už i nejvěrnější fanoušci Magnuse Carlsena začínají připouštět, že to s ruským velmistrem Janem Něpomňaščim bude mít těžší, než se očekávalo.
  22:03

Celý šachový svět vidí, že zatímco stávající mistr světa Carlsen neměl ani v jediné z pěti partií lepší pozici s nadějí na výhru, jeho vyzyvatel měl velkou šanci ve druhé partii a výrazně lépe na tom byl i v zatím poslední páté.

Pět remíz už stačilo k tomu, aby se začalo diskutovat, jestli není třeba změnit pravidla, aby šachový duel o světový trůn byl atraktivnější. Jestli šachu nehrozí nudná remízová smrt.

Novináři se v Dubaji již obou aktérů na vysokou četnost remíz ptali a přicházejí s tezemi, jak systém změnit. Dánský velmistr jim přitakal, že by šlo zrychlit tempo hry někam mezi klasický šach (celá partie trvá cca 5 hodin) a rapid šach (celá partie trvá necelou hodinu), což by vedlo k většímu množství chyb, a tím i většímu množství rezultativních partií.

Podle Carlsena dlouhý čas na přemýšlení odkazuje k pojetí šachu jako vědy, kdy jde o co nejdokonalejší partie s nejlepšími možnými tahy, zatímco on preferuje sportovní aspekt šachu – tedy kratší čas, více chyb, ale jasnější možnost ukázat, kdo je lepší. Jeho ruský vyzývatel odpověděl, že si cení tradice, a proto je proti tomu, aby se systém zápasu o mistra světa měnil.

Oba soupeři jsou dle některých expertů prý tak dobří, že když mají hodně času na přemýšlení, tak hrají skoro perfektní šachy a výsledkem takových partií je zákonitě remíza.

Mnozí začínají připomínat i poslední titulový duel, ve kterém Carlsen obhájil trůn mistra světa proti americkému vyzývateli Fabianu Caruanovi. Tři roky zpět skončilo všech dvanáct partií v klasickém tempu remízou a Carlsen vyhrál až v tie-breaku hraném ve zrychleném rapidovém tempu.

Není remíza jako remíza

Hrozí šachu skutečně remízová smrt a nuda v soubojích o světový trůn? Z výše nastíněného povrchního pohledu ano, ale při tom hlubším (ať do stávajícího duelu, či do historie) – vidíme něco jiného.

Zaprvé minulý šachový šampionát není vhodným příkladem, protože se na něm potkali dva soupeři, kteří sice v klasickém tempu hráli na podobné úrovni, nicméně v rapid šachu byl mezi nimi rozdíl třídy ve prospěch obhájce titulu. A proto Carlsen tak netlačil na pilu a byl spokojen s remízami.

Zadruhé se v šachovém světě mluví o něčem podobném přes sto let. Jedním z prvních, kdo před remízovou smrtí v šachu varoval, byl „Pan Dokonalý“ – José Raul Capablanca, třetí mistr světa šachové historie.

Ten měl pověst téměř neporazitelného hráče. Kubánec o remízové smrti šachu mluvil prakticky celá dvacátá léta minulého století. Než jej v roce 1927 sesadil z trůnu podobně famózní Alexandr Aljechin. Zatřetí je třeba připomenout, že dlouhé remízové série v zápasech o mistra světa nejsou nic nového ani překvapivého. Vzpomeňme památný první duel mezi Anatolijem Karpovem a Garrim Kasparovem z roku 1984, ve kterém remízou skončilo 40 partií! V soubojích o titul je v sázce více než na běžných turnajích, proto jej aktéři hrají daleko opatrněji.

A začtvrté není remíza jako remíza. Dlouhé bojovné partie, jako byla zatím většina her stávajícího zápasu Carlsena s Něpomňaščijem, diváky baví a sledují je s podobným nadšením jako rezultativní partie. Stejně jako u fotbalu je rozdíl, jestli sledujete nudný pasivní zápas, který skončí 0:0, aniž by soupeři vůbec vystřelili na bránu, nebo atraktivní přestřelku se spoustou šancí na obou stranách, která nakonec skončí také remízou, ale třeba 3:3.

To je případ i aktuálního střetu dvou jednatřicetiletých vrstevníků, kteří se potkávají nad šachovnicemi už od mládežnických let. Mimořádná byla zejména druhá partie, které jsme se v LN podrobně věnovali v úterý v naší pravidelné šachové rubrice.

A novinářská povinnost na závěr: v pátém kole měl bílé figury ruský velmistr Jan Něpomňaščij a obhájce titulu měl s pozicí plné ruce práce. Nakonec sice skončila remízou, když Rus ve dvacátém tahu nezvolil nejdůraznější pokračování, které by mu přineslo výraznou výhodu, nicméně světová jednička se celou partii musela bránit.

„S výsledkem partie jsem samozřejmě spokojen, ale rozhodně nemohu říct, že bych byl z jejího průběhu nadšen. Prakticky jsem neudělal jediný aktivní tah za celou partii, to není ideální průběh,“ uvedl po partii Carlsen. I on vidí, že černými figurami trochu plave a bílými nezískává žádnou převahu. Jeho vyzývatel zatím tahá za delší konec provazu.

V pátek je čeká další partie...

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...