130 let

Andy Schleck před Albertem Contadorem | foto: Reuters

Rozhovor

Hruška: Tour de France ovládnou Schleckové

Sport
  •   19:54
PRAHA - Vyvrcholení Tour de France je za dveřmi a závodníky čeká poslední klíčová etapa - časovka. "V ní rozhodne psychická připravenost závodníků. A tou nejlepší disponují bratři Schleckovi," usuzuje Jan Hruška, který na přelomu tisíciletí jízdám proti chronometru dominoval.

LN Překvapilo vás, že v páteční etaptě dosavadní lídr Thomas Voeckler ztratil přes tři minuty a přišel o vedení?
Nijak zvlášť. Myslím si, že byl rád za každou minutu ve žlutém trikotu a na celkové vítězství už tolik nemyslel. Poslední dny jezdil opravdu na doraz, což bylo nejpatrnější ve čtvrteční etapě, kdy toho měl plné zuby. Podle mne v celkovém pořadí ještě poklesne.

LN Na závodníky čeká předposlední etapa - klíčová časovka. Co v ní bude rozhodovat?
Psychická připravenost. Ta bývá v posledních etapách mnohem důležitější než-li fyzická. Na základě schopnosti jezdců čelit tlaku pak, speciálně u časovky, ty vteřiny naskakují celkem rychle. A to vyhovuje Schleckům, kteří jsou v tomto směru velmi zdatní. V kopcích zajeli fantasticky a jsou nabuzení. V sobotu vyjedou na trať s tím, že jsou nejlepší...

Čtěte také

LN Časovka povede přes dva kopce. Může to být pro někoho výhoda?
Domnívám se, že hlavním rozhodujícím parametrem bude něco jiného: jede se o hrozně moc a první tři cyklisté mají mezi sebou nepříliš výrazné rozestupy. Bude se proto mnohem více riskovat a závodníci půjdou kvůli vteřinám do většího rizika. Talentové předpoklady jsou v této fázi Tour do pozadí a rozplynou se v únavě.

LN Jak je pro jezdce obtížné po třech týdnech závodění zmobilizovat síly na závěrečnou časovku?
Tito lidé, kteří usilují o celkový triumf, to vnímají úplně jinak. Přemýšlejí nad skutečností, že je čeká důležitá etapa. Jsou odhodlaní mnohem více než ostatní ze startovního pole, které to bolí paradoxně mnohem více. Touha zvítězit dělá strašně moc.

Situace na čele Tour

Průběžné pořadí:
1. A. Schleck 82:48:43,
2. F. Schleck -53,
3. Evans -57,
4. Voeckler (Fr.) -2:10,
5. Cunego -3:31,
6. Contador -3:55,

LN Po fyzické stránce musejí být závodníci vyčerpaní...
Čím je tělo unavenější, tím déle trvá než se dostane do závodního režimu. To, co v úvodních etapách trvalo třeba patnáct minut, je poslední týden otázkou hodiny - hodiny a půl. Teprve pak jsou svaly schopny podat výkon odpovídajícím možnostem cyklisty.

LN Kdo je nyní největším favoritem na vítězství?
Jasní jsou bratři Andy a Fränk Schleckovi. Na bedně budou určitě oba, ale nevěřím, že srovnaní na prvním a druhém místě.

LN Elitní časovkář Cadel Evans je dle vašeho názoru ze hry o celkový triumf venku?
Letošní Tour je plná zvratů. Nedá se však říct, že by někdo zajel určitou etapu o dvě třídy lépe než ostatní. Evansovi se ale určitě pojede výborně. Bude-li mít štěstí, předvede nadstandardně dobrou časovku a závodníci před ním zaváhají, může se posunout.

Autor: Vojtěch Lhota