Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

I druhý slalom v Levi ovládla Slovenka Vlhová, Dubovská ještě vylepšila sobotní výsledek

Slovenská lyžařka Petra Vlhová ovládla i druhý slalom v Levi. foto: Reuters

Levi - Lyžařka Martina Dubovská skončila v dalším slalomu Světového poháru v Levi desátá a druhým nejlepším výsledkem v kariéře o dvě místa vylepšila sobotní dvanáctou pozici. Také druhý závod ve finském středisku vyhrála Slovenka Petra Vlhová a zvýšila vedení v průběžném pořadí seriálu.
  15:29

„Mám z toho velkou radost,“ řekla Dubovská v nahrávce pro média. Ve finském středisku dosáhla tří nejlepších výsledků v kariéře, vloni zde skončila ve slalomu devátá. 

„Levi je moje nejoblíbenější středisko. Mám za sebou pěkný víkend. A děkuji všem za pomoc,“ uvedla s poukazem na trenéra Andreje Prevuzňáka, fyzioterapeutku Juditu Smrčkovou i mentálního kouče Tomáše Hvoreckého, kteří byli v Levi. „I tátovi, který byl na telefonu. Je to i pro ně,“ dodala.

Petra Vlhová přijímá gratulace od Švýcarky Michelle Gisinové.
Martina Dubovská.

Osmadvacetiletá Dubovská byla po prvním kole osmá a útočila na nejlepší výsledek v kariéře. „První jízda byla super, ta se mi fakt podařila,“ pochvalovala si Dubovská. Znovu využila rady od Vlhové. „Takže jsem věděla, do čeho jdu. Spodek byl o něco pomalejší, ale jinak to byla moje nejlepší jízda,“ konstatovala.

Nakonec jí životní maximum uniklo nejtěsnějším rozdílem: na dvě soupeřky na dělené osmé pozici ztratila česká reprezentantka slovenského původu pouhou setinu sekundy. 

„Ve druhém kole jsem se do toho snažila jít naplno,“ řekla. Ve třetí bráně ale lehce zaváhala. „Ale rychle jsem se vzpamatovala. Jinak to už byl boj, cítila jsem únavu,“ přiznala. Na startu se připravovala na jízdu s Hvoreckým. „To bylo zajímavé a mám radost, že jsem to ustála,“ podotkla slalomářka.

Doufá teď, že v sezoně na úspěch z Levi naváže. V minulém ročníku se jí to nepovedlo a už bodovala jen v jednom paralelním slalomu. „Uvidíme, jak to půjde dál, ale alespoň takhle,“ přála si. 

Slovenka Vlhová udolala ve slalomu hvězdnou Shiffrinovou, Dubovská dojela dvanáctá

Šanci dostane hned ve čtvrtek v rakouském středisku Lech/Zürs, kde se pojede právě paralelní slalom. „Teď potřebuju trošku zregenerovat, ale už se do Lechu těším,“ uvedla. 

Výbornou formu potvrdila nejlepší slalomářka minulé sezony Vlhová. Po úvodním kole se pětadvacetiletá Slovenka ještě dělila o vedení se Švýcarkou Michelle Gisinovou, v druhé jízdě už ale byla rychlejší o 31 setin a slavila jubilejní desáté vítězství v klasickém slalomu SP. Třetí skončila stejně jako v sobotu Rakušanka Katharina Liensbergerová.

„Nebylo to vůbec jednoduché. Je těžké tady vyhrát a vítězství potvrdit je ještě náročnější. Dnes jsem se sama dostala pod tlak a před druhým kolem jsem věděla, že musím ještě více zabrat,“ uvedla Vlhová, jež vyhrála i pátý slalom SP v tomto kalendářním roce. „Odjíždím z Levi s velkým sebevědomím. Už jsem letos měla hodně síly a teď mám i sebedůvěru,“ dodala světová šampionka v obřím slalomu.

Na stupně vítězů se tentokrát nedostala hvězdná Američanka Mikaela Shiffrinová. Čtyřnásobná mistryně světa ve slalomu, jež se v sobotu vrátila do elitního seriálu po rovných 300 dnech, byla se ztrátou 93 setin na slovenskou rivalku pátá. Stejně jako o den dříve skončila čtvrtá Švýcarka Wendy Holdenerová.  

Po šestnáctém pohárovém vítězství v kariéře vede Vlhová celkové pořadí Světového poháru o 85 bodů před Gisinovou. Dubovská, jež byla v druhém kole jen o setinu pomalejší než Shiffrinová a Holdenerová, je po vydařeném úvodu sezony třináctá.  

Další dvě české reprezentantky se stejně jako v sobotu do bodované třicítky nedostaly. Gabriela Capová zajela 57. čas, Elese Sommerová byla po pádu s velkým odstupem poslední 59. z lyžařek, které dojely do cíle prvního kola.

Světový pohár pokračuje ve čtvrtek paralelním obřím slalomem v rakouském středisku Lech/Zürs.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...