Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

I po dvacátém místě myslí na body. Věřím, že na ně mám, říká Abraham před Velkou cenou v Brně

Sport

  17:10
Brno - Ze sedmé řady a celkově dvacáté pozice odstartuje do své už třinácté Velké ceny ČR silničních motocyklistů v nejsilnější třídě MotoGP domácí jezdec Karel Abraham na stroji Ducati. Oproti pátečním tréninkům si o jednu příčku polepšil, jeho cílem před domácím publikem zůstává umístit se do 15. místa a bodovat. V dosavadních devíti odjetých Grand Prix bodoval Abraham dvakrát a v celkovém hodnocení má tři body.

Karel Abraham ve VC v Brně foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Dnešní tréninky provázelo tak trochu aprílové počasí, kdy chvílemi pršelo a chvílemi svítilo slunce. „Nespokojený nejsem, není to sice žádná pecka, ale taky žádný velký propadák,“ naznačil Abraham své pocity po odjetí kvalifikace.

Ta neproběhla úplně podle jeho představ. „Měli jsme problémy ve čtvrtém tréninku, třikrát jsem zajížděl do boxu, stejně jako v samotné závěrečné kvalifikaci, kdy mi ustřelilo kolo a motorka mě nasměrovala rovnou k mechanikům,“ usmál se Abraham. „Asi to mělo tak být, tak jsme vyměnili přední gumu,“ dodal.

Karel Abraham ve VC v Brně
Karel Abraham ve VC v Brně

Trať v rozmarech počasí poměrně rychle osychala jak v nájezdech, tak i ve výjezdech ze zatáček. „Motorka hodně trpěla, nechtěla přebrat výkon. Paradoxně na mokrém povrchu jsme zajeli lepší časy než na osychajícím asfaltu, kde se gumy do deště hodně přehřívají a trpí,“ vysvětlil Abraham.

V posledním kole kvalifikace lehce zariskoval, což se podle jeho vlastních slov povedlo. I proto Abraham neztrácí optimismus před nedělním závodem. „Body daleko nejsou. Věřím, že na ně mám, a jdeme do toho naplno. Dnešní mokré časy dávají sice nějaký pohled, ale nejsou zase tak určující. V neděli se pravděpodobně pojede na suchém povrchu, pokud tedy vyjde předpověď počasí,“ naznačuje jediný český závodník v královské kubatuře.

Zatímco Abraham bude usilovat o bod, dva či tři, jasným favoritem na zisk 25 bodů za vítězství zůstává suverénní lídr mistrovství světa Marc Marquez. Dnes odjel závěr kvalifikace na osychající trati na hladkých pneumatikách a druhému v pořadí Jacku Millerovi nadělil dvě a půl sekundy. „Umí na vodě, na suchu, i napůl, jako to bylo dnes. Celou sezonu dokazuje, že je o kousek přede všemi, a vyhrává pravidelně. To dnes potvrdil,“ řekl Abraham. 

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.