Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Málem zničil sám sebe. I zlata s příchutí steroidů si Zaremba váží

Sport

  16:00
PRAHA - V životě už stačil prožít snad všechno. Od oslňujících chvil bezbřehého štěstí a slávy až k pádům do beznaděje, zoufalství a téměř sebezničení. Vzpěrač Ota Zaremba, olympijský vítěz z Moskvy z roku 1980, kdysi přiznal, že pro zvýšení výkonu užíval zakázané anabolické steroidy. Donedávna byl a možná stále je přesvědčený, že právě doping mu zničil zdraví a způsobil mu svým způsobem i pozdější bídnou ekonomickou situaci.

Slavný vzpěrač Ota Zaremba na olympiádě 1980, když vyhrál zlatou medaili foto: Mafra - archiv

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Poslední zprávy z Horní Suché, kde Zaremba za devět dnů oslaví 56 let, naznačují, že po dlouhých létech strádání, rozmanitých excesů a extrémních prohlášení pro média se snad někdejší hrdina z Moskvy uklidnil.  Otevřel školu pro mladé vzpěrače, která nese jeho jméno, a podle slov přátel se k téhle práci hodně upnul. A co je hlavní, škola mu docela funguje. Ale vraťme se zpět. Na začátek jeho zvláštního příběhu.

Před 33 roky mu v Moskvě na krk pověsili zlatou medaili, protože v kategorii do 100 kilogramů dostal ve dvojboji nad hlavu úctyhodných 395 kilogramů. A olympijského zlata si dodnes nesmírně váží.  Dvacet dnů před olympiádou steroidy vyřadil, což stačilo, aby se v tehdejší pionýrské době odhalování dopingu žádné zakázané látky nedaly zjistit. V Moskvě se v onom roce 1980 nesešli zdaleka nejlepší sportovci světa, protože spousta zemí olympiádu bojkotovala kvůli sovětské invazi do Afghánistánu.

Zaremba je ale přesvědčen, že by stejně neměl konkurenta, který by s ním mohl držet krok. Všichni jsme si byli rovni "Byl to souboj výhradně nadopovaných vzpěračů, takže jsme si byli všichni rovni," vykládal před časem. Přestože o dopingových praktikách především v tehdejších zemích socialistického bloku se víceméně vědělo, debaty na zmíněné téma se odehrávaly spíše jen šeptem a v utajení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!