Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

IAAF nejspíš nezruší ruským atletům zákaz startu. Země má stále velké nedostatky

Sport

  11:33
LONDÝN - Mezinárodní atletická federace (IAAF) na čtvrtečním kongresu pravděpodobně nezruší mezinárodní zákaz startu ruských reprezentantů kvůli státem podporovaném dopingovém programu v zemi. Podle šéfa zvláštní vyšetřovací skupiny IAAF Runeho Andersena se Rusku nedaří splnit všechny požadavky na zavedení antidopingového systému.

S národní vlajkou se Rusové radovat moct budou, hymnu na MS neuslyší. foto: ČTK/AP

Andersenovi se nelíbí především to, že některé starší dopingové případy nejsou vyřešeny, řada podezřelých atletů ještě nebyla vyslechnuta a v zemi stále pracují trenéři s pošramocenou pověstí.

Plně funkční dosud není ani Ruská antidopingová agentura (RUSADA), jež nesplňuje standardy Světové antidopingové agentury (WADA). RUSADA už nicméně může pod supervizí zahraničních expertů a Britské antidopingové agentury (UKAD) provádět testování.

„I když došlo k pokroku, stále je potřeba udělat ještě hodně práce,“ řekl předseda IAAF Sebastian Coe, který hodlá akceptovat návrh vyšetřovací skupiny na zachování zákazu.

Ruská atletická federace byla suspendována v listopadu 2015, poté co WADA zveřejnila zprávu o rozsáhlém státem podporovaném dopingovém programu v zemi. Ruští atleti tak přišli mimo jiné o loňské olympijské hry v Riu de Janeiro a jako tým nebudou startovat ani na mistrovství světa v Londýně.

Toho se zúčastní 19 Rusů, kteří už dříve prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový program. Na šampionátu ale nebudou moci startovat v národních barvách a v případě vítězství jim nezahrají ruskou hymnu.

Autor: