Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Největší křivda v dějinách atletiky. Campbell usiluje o zlato i 35 let poté

Sport

  15:17aktualizováno  15:44
PRAHA - „Sebrat někomu olympijské zlato - co může být horšího?“ hřmí jeden z mnoha emotivních komentářů pod videozáznamem soutěže trojskokanů na OH 1980 v Moskvě. Letos je to přesně 35 let, co bylo australskému trojskokanovi Ianu Campbellovi odepřeno olympijské zlato kvůli údajné technické chybě. Australský atletický svaz (AA) se však nevzdává a žádá nyní o přezkoumání vědeckých důkazů.

Rekordní, ale neuznaný skok Iana Campbella. foto: www.wikipedia.com

Ty mají potvrdit, že Campbellův třetí soutěžní skok byl regulérní. Žádost o změnu pořadí společně s údajnými důkazy už obdržela i Mezinárodní atletická federace (IAAF).

Byl to úžasný skok a Campbell to věděl hned po dopadu. Jakmile si prohlédl svou stopu v písku a viděl, že dolétl někam ke značce 17,50 m, vyskočil radostí. Věděl, že olympijské zlato i olympijský rekord (doposud 17,39 m) jsou jeho. Jenže euforie vydržela jen pár sekund. S neobvyklým odstupem se nad hlavou rozhodčího objevil červený praporek signalizující, že skok nebude uznán.

Ian Campbell netušil, co provedl špatně. Nejnovější vědecké závěry tvrdí, že nic.

„Co jsem proboha provedl?“ vytřeštil Campbell oči na sudího. Přešlap při odrazu nepřipadal v úvahu, australský skokan měl rezervu. O jeho sportovní tragédii rozhodl sudí zkoumající meziskoky - Campbell prý při třetím odrazu škrtl neodrazovou nohou o zem, což je jasné provinění proti pravidlům. Australan byl v šoku.

Nesovětští sportovní fanoušci měli jasno - výrok rozhodčího byl ovlivněn zeshora. Olympiádu v Moskvě přece musí vyhrát sovětský atlet! To se také stalo, po Campbellově diskvalifikaci se stal vítězem domácí borec Jaak Udmäe s výkonem 17,35, Australanovi se počítal pouze předchozí pokus a obsadil páté místo.

Chceme jen spravedlnost. A zlato pro Iana

S touto sportovní křivdou se v Austrálii nechtějí smířit ani po 35 letech. Prezident AA David Grace, sám bývalý skokan, nyní IAAF předkládá k posouzení vědeckou zprávu Victoria University, která Campbellův olympijský skok zkoumá a neshledává na něm ani nejmenší provinění proti pravidlům. „Chceme jen spravedlnost. Aby byl Ian uznán olympijským vítězem,“ řekl Grace.

„Není to chyba těch tří, co medaili získali. Ale atletika zná mnoho případů, kdy se při posuzování výsledků stala chyba a to chci i já: aby se vědělo, že jsem překonal olympijský rekord a vyhrál jsem,“ řekl u příležitosti 35. výročí památného závodu Ian Campbell.

Záznam tří medailových skoků si prohlédněte zde:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!