Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ind Anánd porazil Topalova a zůstal mistrem světa

Sport

  21:28
SOFIA - Šachovým mistrem světa zůstává Ind Višvánathán Ánand. V závěrečné dvanácté partii s černými figurami v úterý porazil Bulhara Veselina Topalova a celý zápas vyhrál 6,5:5,5. Na své konto si čtyřicetiletý Ánand připíše rekordní prémii 1,2 milionu eur (30,5 milionu korun), poražený Topalov obdrží 800 tisíc.

Ind Anánd (vpravo) porazil Topalova a stal se mistrem světa foto: Reuters

Až v závěrečné partii se podařilo jednomu ze šachistů vyhrát s černými figurami. Topalov se pod hrozbou dodatečných partií v rapid šachu, ve kterých je lepší jeho soupeř, vrhl s bílými do ofenzivy. Ánand ale na rozdíl od Bulhara chybu neudělal, vynutil si tlak na bílého krále a po 56. tahu musel Topalov vzdát.

"Dnes jsem zestárnul tak o deset let. Byl to nejtěžší zápas mé kariéry.

Topalov je skvělý soupeř a vůbec nebylo jasné, kdo vyhraje," uznal Ánand. V polovině partie nepřímo nabídl opakováním tahu svému soupeři remízu, bojovně naladěný Topalov ji ale nepřijal. "Nechtěl jsem hrát tie-break.

Vzpomněl jsem si na rok 2006, kdy jsem prohrál s Vladimirem Kramnikem právě v tie-breaku. Ale byla to chyba, měl jsem vzít remízu. Nebyla pro mě výhoda, že jsme hráli v Bulharsku, ten tlak byl hodně velký," řekl poražený hráč.

Ánand se na světovém trůnu drží od roku 2007, kdy vyhrál v Mexiku mistrovství světa a titul o rok později uhájil proti Rusovi Vladimiru Kramnikovi. "Tygr z Mádrasu", jak je pro svůj útočný styl přezdíván, patří mezi nejužší světovou špičku již 15 let.

Dlouho očekávaný souboj v Sofii pro něj přitom nezačal příliš šťastně.

Kvůli kolapsu letecké dopravy musel strávit dva dny na cestě z Německa a vymohl si alespoň jednodenní odložení začátku zápasu. Hned v úvodní partii Topalovovi podlehl, ale hned druhý den mu porážku oplatil.

Autor: