Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Indian Wells: Turnaj v poušti, který všichni až na Serenu milují

US Open

  16:27
INDIAN WELLS (od spolupracovníka LN v USA) - Tenisový turnaj série Masters 1000 v kalifornském Indian Wells, který o víkendu vyvrcholil závěrečnými zápasy, patří mezi nejvyhledávanější a nejpříjemnější zastávky v celoročním turnajovém kolotoči. Spolu s následujícím turnajem v Miami je klání v Indian Wells považováno za nejprestižnější hned po čtyřech slavných grandslamech.

Kurt uprostřed pouště. I to je Indian Wells foto: Wikipedia

Hlavní soutěž trvá 12 dnů a soupeří v ní 96 tenistů a 96 tenistek. Také turnajová dotace není k zahození, vítěz i vítězka si z Mohavské pouště odvezou tučný šek na milion dolarů.

Organizátoři však letos navíc pro tenisty i návštěvníky připravili velké překvapení, když za posledních deset měsíců stihli tenisový areál Indian Wells Tenis Garden podstatně rozšířit a postavit i zbrusu nový kurt číslo 1 s kapacitou 8000 diváků. Na centrální kurt, postavený v roce 2000, se přitom vejde 16 100 diváků, což z něj činí druhý největší tenisový stadion na světě hned za centrálním dvorcem Arthura Asheho na US Open v New Yorku.

Uražená Serena

Druhý hráč světa Novak Djokovič vystihl nejlépe náladu mezi tenisty, když řekl: "Majitel Larry Ellison do turnaje investuje velké prostředky a zlepšuje celý areál každý rok. Tolik investovat by ani nemusel. Ale dělá to. Ne proto, že je to podmínkou, aby přijeli nejlepší hráči, ale proto, že má tenis rád a zajímá se o náš sport. Potřebovali bych více takových, jako je on. Tento turnaj má potenciál být jedním z největších na světě. Nikde není napsáno, že grandslamy musí dominovat na věčné časy."

Od roku 2009, kdy turnaj koupil miliardář Ellison, zakladatel počítačového gigantu Oracle, prošel areál řadou vylepšení. Turnaj v Indian Wells je pravým opakem tolik uspěchaných či přelidněných grandslamů. Uprostřed areálu mohou lidé v klidu na trávě odpočívat nebo pojídat oběd a svačiny u řady stolků umístěných v chládku pod palmami či nakupovat suvenýry a tenisové vybaveníumnoha stánků.

Hvězdy na dosah ruky. Na rozdíl od přelidněných grandslamů se fanoušci v Indian Wells dostanou mnohem blíže k tenistům

Do nikoho neustále nevrážíte, a areál přitom není ani po rozšíření příliš rozlehlý a na venkovní kurtech lze téměř vždy nalézt volné místo k sezení. Na rozdíl od grandslamů si zde fanoušci mohou na tenisty doslova sáhnout a nemusí se nikde mačkat ani stát dlouhou frontu na místo k sezení.

Že tenisté jezdí do Indian Wells nedaleko Palm Springs, v minulosti oblíbeného zimního střediska hollywoodské smetánky, rádi, dokládá i jejich fantastická účast. Z absolutní světové špičky se z turnaje odhlásil až na poslední chvíli Argentinec Del Potro kvůli zraněnému zápěstí. Mezi ženami chyběla tradičně jen Serena Williamsová, která stále nedokáže místním divákům odpustit tzv. bučící incident z roku 2001, kdy na ni fanoušci při finále neustále bučeli za skrečované semifinále proti sestře Venus. Tatínek Richard Williams nařkl obecenstvo z rasismu a sestry Williamsovy se od té doby do kalifornské pouště nikdy nevrátily.

Štěpánek: Je tu až škoda hrát tenis

Pohodu nenabízí jen příjemný tenisový areál, ale i okolní příroda, která bere dech. Hned za branami stadionu se zvedají hory, které se tyčí na obou stranách pouštního údolí. Nejvyšší vrcholek San Jacinto, na který vede z Palm Springs visutá lanovka, přesahuje výšku 3000 metrů nad mořem.

Petra Kvitová se před dvěma lety svěřila: "Miluju to místní ticho, které tu každý večer vládne." A Radek Štěpánek dodává: "Je tady tak krásně, že tvrdím, že je tu škoda hrát tenis."

Indian Wells se nachází hned vedle dalších menších městeček, jako Palm Desert či Palm Springs, v pouštním údolí Coachella Valley, asi 150 kilometrů východně od Los Angeles.

Narazíte zde na palmové aleje, krásné vily, drahé restaurace, luxusní kluby, lákavá wellness centra a nejrůznější omlazovací lázně. Hráči využívají příjemných klimatických podmínek k ostrému tréninku, často i poté, co v turnaji nepokračují. Na začátku března se totiž nemusejí schovávat ve sportovních halách a trpět v evropské zimě nebo se potit na vlhké Floridě.

Hlavně nevypadnout brzy

Přesto česká tenisová jednička Tomáš Berdych upozorňuje na jeden dlouhodobý problém: "Turnaj je to sice skvělý, ale nelíbí se mi, že jen kvůli dvěma turnajům musím zůstat v Americe celý měsíc. Loni mi to vyhovovalo, když jsem se zde dostal do semifinále, ale letos mám po brzkém vyřazení dva volné týdny a nevímpřesně, jak s nimi naložit."

S volným časem si nebudou muset dělat starosti dvě ostřílená tenisová esa: Novak Djokovič, který v sobotním semifinále oplatil porážku z roku 2012 Johnu Isnerovi a porazil ho 7:5, 6:7 (2) a 6:1, a Roger Federer, který si snadno poradil s Ukrajincem Dolgopolovem 6:3 a 6:1.

Exotický turnaj v poušti pod palmami zakončily finále obou dvouher v noci na pondělí. Djokovič tom mužském po výhře nad Federerem 3:6, 6:3 a 7:6 (3) získal první letošní titul. Životní turnaj završila mezi ženami triumfem nad Agnieszkou Radwaňskou 6:2 a 6:1 Flavia Pennettaová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!