Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Inspektoři IAAF jedou do Ruska zkontrolovat reformy a dohlédnout na tresty

Sport

  11:02
LONDÝN - Inspektoři mezinárodní atletické federace IAAF přijedou na první kontrolu do Moskvy 10. ledna. Budou zjišťovat, jak Rusko po vyloučení z IAAF kvůli systematickému dopingu plní uložené reformní kroky.

Vladimir Putin v rozhovoru s ministrem sportu Vitalijem Mutkem. foto: ČTK/AP

Rada IAAF rozhodla o vyloučení Ruska z mezinárodních atletických soutěží 13. listopadu kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Podle zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů.

Ruský olympijský výbor (ilustrační foto).
Tatyana Myazinová je jednou z atletek, které chystají žalobu na německou...

Před návratem do struktur IAAF musí Rusko potrestat sportovce, trenéry, lékaře i všechny další osoby zapletené v minulosti do dopingu a splnit řadu dalších reformních bodů. Postup reforem bude kontrolovat pětičlenný inspekční tým IAAF, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem.

První zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, má rada IAAF dostat na stůl 27. března na jednání v Cardiffu. Už nyní tak je jasné, že ruští atleti nebudou smět startovat na halovém mistrovství světa v Portlandu. Ohrožena je i jejich účast na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!