Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Íránská olympijská medailistka chce po emigraci na OH za Německo

Íránská olympijská medailistka Kimía Alízadeová. foto: Reuters

Berlín - Íránská taekwondistka Kimía Alízadeová, jež na začátku roku z islámské republiky emigrovala, zvažuje, že bude na olympijských hrách v Tokiu startovat v barvách Německa. Jednadvacetiletá závodnice by v Japonsku ráda navázala na úspěch z Ria de Janeiro, kde skončila třetí a získala jako první íránská sportovkyně olympijskou medaili.
  10:45

„Ráda bych tam (v Tokiu) startovala za Německo. Doufám, že tu budu mít klidný a bezproblémový život,“ řekla Alízadeová v rozhovoru pro Bild am Sonntag. Podle informací listu momentálně přebývá v Hamburku a jedná s německým svazem. Nabídky ale má i z Kanady, Nizozemska, Belgie a Bulharska.

Informace o útěku z rodné země Alízadeová zveřejnila minulý týden, kdy prozradila, že přesídlila do Nizozemska. Na instagramu se označila za „jednu z milionů utlačovaných žen v Íránu“ a oznámila, že kvůli přístupu funkcionářů už nechce rodnou zemi reprezentovat.

„Odešla jsem, protože už jsem měla dost toho, že mě využívali jako nástroj propagandy. Raději přijmu stesk a bolest ze ztráty domova, než abych byla dál součástí pokrytectví, lží, nespravedlnosti a pochlebování,“ napsala.

Vadilo jí mimo jiné povinné nošení hidžábu a sexismus funkcionářů. Ti ji prý kritizovali za výběr sportu ponižujícími výroky typu „cudná žena by neměla takhle roztahovat nohy“.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!