Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Irský válečník se postaví nejsilnějšímu muži planety. Obra Björnssona čeká boxerská premiéra

Hafbór Júlíus Björnsson v posilovně. foto: Facebook

PRAHA - Už letos na podzim se mají proti sobě postavit dva siláci v boxerském ringu. Dva obři, kteří se potkávali pravidelně na kolbištích slavného Strongmana, kterého oba dokázali vyhrát. Brita Eddieho Halla ale už na konci tohoto týdne prozatím nahradí v bitvě s islandskou horou svalů Hafpórem Björnssonem irský profesionální boxer Steven Ward.
  10:11

„Těším se na něco nového. Nikdy jsem nebyl v ringu s někým jeho velikosti, takže bude zajímavé, co z toho nakonec vzejde. Nejdříve se mělo jednat o nějaké sparingy, chtěl jsem mu pomoct, ale během diskusí našich manažerů to eskalovalo v toto. Exhibici. Budu bojovat s bývalým nejsilnějším mužem planety,“ nechal se před pár dny slyšet třicetiletý Ir.

Steven Ward (vpravo) v akci.
Plakát k exhibici Ward vs Björnsson.

Rodák z Belfastu rozhodně není žádný nazdárek. Má za sebou dlouho, především tedy národní amatérskou kariéru, v profesionálním ringu prohrál ze čtrnácti soubojů jediný, dle neoficiálního světového žebříčku BoxRec.com mu patří v křížové váze solidní 96. místo.

A také není žádným prckem. Vždyť narostl do výšky 188 centimetrů, v posledním duelu pak vážil necelých 92 kilogramů. Jenže…

O dva roky starší rodák z Reykjavíku je trošku jiná liga: oficiálně narostl do výšky 206 centimetrů a závodní váha se pohybuje mezi 180 až 200 kilogramy! A výčet jeho siláckých úspěchů by vydal na samostatný článek, možná i knihu. 

Namátkou tak snad stačí dodat, že od roku 2012 nechyběl na World’s Strongest Man (mistr světa) mezi elitní trojicí, v roce 2018 pak slavně porazil již zmíněného velkého rivala a dříve i kamaráda Halla. K tomu přičtěme triumfy na Arnold Strongman Classic a pět titulů mistra Evropy. Že už jednu dekádu není silnějšího muže na jeho rodném ostrově asi není třeba dodávat.

„Je obrovský, ale… viděl jsem nějaká jeho videa, nepohybuje se úplně špatně. A tak jsem se pídil po trochu dalších informací a zjistil jsem, že na škole hrával profesionálně basketbal. Takže jistou pohybovou průpravu rozhodně má, nepodceňuji ho. Ano, je to exhibice, nemusím rozhodně řešit váhu, ale pořád je to box,“ usmívá se chráněnec známé manažerské boxerské skupiny MTK Global.

Ta má zvuk jak v Irsku, tak také na Blízkém východě, mimo jiné i díky svému bývalému majiteli a zakladateli Danieli Kinahanovi. Ten před evropským zákonem uprchl právě k bohatým šejkům, kam se exhibice vypsaná na 3x3 minuty nakonec přesunula. Původně se mělo bojovat na Islandu.

Exhibice, o kterou je ale jak na vulkanicky aktivním ostrově, tak i na těch britských velký zájem, bude vysílána v sobotu večer živě skrze server Coresports.world. Ta je sice aktivní, ale momentálně se na tuto akci připravuje.

Co hvězda seriálu Hry o trůny a kamarád jiného Ira – Conora McGregora – předvede ve své boxerské premiéře ve světle ramp? Mimochodem, oba spojuje mimo jiné i to, že bojují v otočeném gardu…

A hlavně: jak bude reagovat „Bestie“ alias Eddie Hall, který se na něj už pečlivě chystá? 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!