Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Isinbajevová skočila rekord kvůli řečem o konkurenci

Sport

  9:40
ŘÍM - Když Američanka Jenn Stuczynská na nedávné americké olympijské kvalifikaci překonala laťku ve výšce 492 centimetrů, mluvilo se o možném konci nadvlády Jeleny Isinbajevové. Ruskou tyčkařku to naštvalo natolik, že hned při prvním letošním startu vytvořila v pátek v Římě nový světový rekord výkonem 503 centimetrů.

Šťastná rekordmanaka. foto: ČTK

Isinbajevová tak o dva centimetry překonala vlastní maximum z mistrovství světa 2005 v Helsinkách.

"Každý říkal: 'Tak, Isinbajevová skončila, máme novou hvězdu.' Byla jsem dneska fakt naštvaná," popsala šestadvacetiletá Ruska svou motivaci.

Protože se jí v posledních sezonách několikrát nepodařilo překonat laťku ve výšce 502 centimetrů, dohodla se s trenérem Vitalijem Petrovem, že se tentokrát pokusí vylepšit rekord rovnou o dva centimetry. "Vitalij řekl, že musíme něco změnit. Byla jsem připravena na světový rekord, mým cílem bylo dneska překonat světový rekord. V Římě jsou skvělé podmínky a publikum je fantastické, chtěla jsem pro něj něco udělat," řekla bezprostředně po závodě, v němž se v pátek pozdě večer znovu zapsala do historie.

Svůj rekordní pokus provedla s rezervou, která naznačila, že hranice jejích možností leží mnohem výše. "Nebyla jsem ani blízko laťky. Tohle je jenom začátek," poznamenala rodačka z Volgogradu. Ve srovnání s posledními dvěma sezonami, kdy marně útočila na pětimetrovou hranici, je v mnohem větší pohodě. "Jsem silnější, běhám rychleji a skáču výš, ale to nejdůležitější je v mé hlavě - jsem šťastná, klidná, chci skákat. Před tím jsem měla problémy a tyčka byla v mých myšlenkách někde v pozadí," svěřila se olympijská šampionka.

V Římě cítila, že její skoky snad už nemohou být lepší. "Jindy se dívám na televizi a nelíbí se mi moje technika. Ale dneska jsem se prostě milovala. Cítila jsem se jako stará Jelena. Bylo to tak snadné," zářila nadšením.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!