Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Isinbajevová skočila v Curychu světový rekord, Bolt běžel 9,81

Sport

  22:30
CURYCH - Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová prokázala, že její totální výpadek na mistrovství světa v Berlíně byl jen chvilkovým zaváháním. Na dnešním atletickém mítinku Zlaté ligy v Curychu totiž skočila hned na první pokus 506 cm a překonala o jeden centimetr vlastní světový rekord z loňských olympijských her v Pekingu.

Světová rekordmanak Isinbajeva. foto: ČTK

 Zároveň si tak udržela neporazitelnost a šanci na podíl z milionového jackpotu. Její světový rekord byl sedmadvacátý v kariéře.

Vítěznou sérii bez problémů v předposledním závodu seriálu uhájili i americká čtyřstovkařka Sanya Richardsová a vytrvalec Kenenisa Bekele z Etiopie, jenž vyhrál závod na 5000 metrů v letošním světovém maximu 12:52,32.

Naopak první letošní porážku ve Zlaté lize utrpěla jamajská sprinterka Kerron Stewartová. Aby se atleti podělili o milion dolarů, musejí vyhrát příští pátek v Bruselu a zúčastnit se světového atletického finále v polovině září v Soluni.

Famózní jamajský sprinter Usain Bolt dnes opět vyhrál, ale v Curychu měl zdatného soupeře v krajanovi Asafu Powellovi. V běhu na 100 metrů se světovému rekordmanovi nepovedl start a jeho předchůdce na prvním místě tabulek Powell vedl až do šedesáti metrů. Dlouhý krok Bolta však znamenal zrychlení a výsledný čas 9,81 sekundy. Trojnásobný mistr světa z Berlína závěr lehce vypustil, stejně jako Powell, který dosáhl času 9,88 sekundy.

Překážkář Petr Svoboda, šestý muž z mistrovství světa v Berlíně, skončil osmý v devítičlenném běhu. Český rekordman zaběhl čas 13,43 sekundy a porazil ve stejném času Američana Ariese Merritta. Nedosáhl tak svého cíle, kterým bylo stát se v Curychu nejrychlejším Evropanem. Brit William Sharman byl o šest setin rychlejší a skončil šestý. Nejlepší byl Jamajčan Dwight Thomas, který zaběhl národní rekord 13,16 sekundy. Až třetí skončil mistr světa Ryan Brathwaite z Barbadosu.

"Byl to nepovedený závod, měl jsem špatnou reakci, navíc mě praštil nad třetí překážkou rukou Meritt," řekl České televizi Svoboda. Svobodu čeká rychlý přesun do Jablonce, kde se v sobotu zúčastní mistrovství republiky družstev. V pondělí bude závodit v Záhřebu a body pro Světové atletické finále bude sbírat i za týden na posledním mítinku Zlaté ligy v Bruselu.

"Já ještě po MS pletu nohama, ale snad to bude v dalších závodech lepší, na programu se nic nemění," řekl překážkář. "A možná proto jsem podvědomě asi šetřil stehna, abych se nezranil," dodal.

Richardsová má i po mistrovství světa vynikající formu. Jeden okruh oběhla v nejlepším světovém času sezony 48,94 sekundy, čímž se jako první žena letos dostala pod hranici 49 sekund. Výborným výkonem se prezentovala trojnásobná mistryně světa na poloviční trati Allyson Felixová z USA, která byla za 49,83 druhá a porazila také Jamajčanku Shericku Willamsovou, stříbrnou ženu z Berlína.

Američanka tak má velmi blízko k tomu, aby potřetí v kariéře měla nárok na podíl z jackpotu milion dolarů. "Cítila jsem se dnes velmi dobře a sebevědomě. Po náročném mistrovství světa jsem věděla, že mohu běžet rychle. To byl můj cíl, letos zdolat 49 sekund," prohlásila Richardsová.

Stewartové se v závodu na 100 metrů nepovedl start, stejně jako mistryni světa a její krajance Shelly Ann Fraserové, jež nakonec doběhla až čtvrtá.

Soupeřkám o pořádný kus utekla Američanka Carmelita Jeterová, na MS v Berlíně třetí žena, a jako jediná se dostala pod 11 sekund (10,86). Třetí byla ve stejném čase jako Stewartová (11,04) Debbie Fergusonová z Baham.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...