130 let

Stadio San Paolo v Neapoli. | foto: Reuters

Aktualizováno

Italský olympijský výbor navrhl měsíční zastavení sportu v zemi. Vláda mu vyhověla

Sport
  •   18:52aktualizováno  22:44
Řím - Italská vláda zakázala kvůli šíření koronaviru konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové Serie A, která se nesmí hrát ani před prázdnými tribunami.

Opatření, k jehož zavedení dnes odpoledne vládu vyzval prezident Italského olympijského výboru (CONI) Giovanni Malago, oznámil premiér Giuseppe Conte. Vláda epidemií nejhůře postiženého evropského státu zároveň rozšířila karanténu na celou zemi a prodloužila uzavření škol. V Itálii se potvrdilo od minulého měsíce už 9172 případů nákazy a 463 osob zemřelo.

„Nevidím důvod, aby se nadále konaly sportovní akce, a myslím při tom i na fotbalovou ligu. Je mi líto, ale všichni fanoušci to musejí akceptovat,“ uvedl Conte.

Stadio San Paolo v Neapoli.
Dezinfekční tým v útrobách stadionu fotbalové Neapole.

Zápasy Serie A se dosud mohly hrát bez diváků, což byl případ i nedělních pěti duelů. Italský ministr sportu Vincenzo Spadafora nicméně označil pokračování soutěže navzdory rozšíření viru za nezodpovědnost. Do konce sezony jedné z nejvýznamnějších evropských soutěží zbývá dvanáct kol.

Není jasné, jak se vládní dekret dotkne klubových a reprezentačních mezinárodních soutěží a zápasů, na něž nedosahují pravomoci CONI. Ve fotbalové Lize mistrů mají odehrát zápasy Juventus, Neapol a Atalanta Bergamo, v Evropské lize jsou Inter Milán a AS Řím.

Několik hodin před národním olympijským výborem přerušil kvůli koronaviru veškeré aktivity Italský svaz zimních sportů. Opatření se netýká jen sportovců, kteří už jsou v dějištích Světových pohárů nebo na juniorském mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, případně usilují o úspěch v celkovém hodnocení.

Autor: ČTK