130 let

Ivan Horník na stadionu Marily Příbram. | foto: Petr Eret, ČTK

Ivánkovi potvrdili trest za korupci

Sport
  •   12:29
PRAHA - Ikona korupce v českém fotbale, bývalý sportovní ředitel Viktorie Žižkov Ivan Horník dostal definitivně sedmiměsíční podmínku s pětiletou zkušební dobou. Odvolací soud mu navíc potvrdil i zákaz činnosti na deset let.
Ivan Horník musí navíc zaplatit pokutu 900.000 korun. Pokud ji nezaplatí, půjde na pět měsíců do vězení. Městský soud tak potvrdil březnový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3, podle kterého Horník nabízel úplatky rozhodčím a delegátům fotbalového svazu. Chtěl, aby ovlivňovali zápasy ve prospěch žižkovského klubu.

Horníkovi v minulém týdnu vypršel dvouletý trest zákazu činnosti, který dostal od disciplinární komise fotbalového svazu, a šéf prvoligové Marily Příbram Jaroslav Starka mu nabídl místo poradce. Podle rozsudku se zákaz činnosti vztahuje na výkon zaměstnání, povolání a funkce v orgánech řízených fotbalovým svazem; to podle Starkových právníků Horníkovi nebrání, aby pracoval jako poradce.

Odvolací senát dnes s konečnou platností rozhodl i o vině dalších deseti rozhodčích a delegátů, kteří si podle něj nechali úplatek slíbit. Všem uložil podmíněné tresty, pokuty a zákazy činnosti. Hlavní obžalovaný a dalších osm rozhodčích či delegátů si rozsudek nevyslechlo, k soudu přišli jen někdejší delegát Otakar Draštík a rozhodčí Ladislav Míka.

V kauze byli již dříve pravomocně odsouzeni rozhodčí Vladimír Pastyřík, který byl jako bývalý policista souzen samostatně a neuspěl pak ani s dovoláním u Nejvyššího soudu, a delegát svazu Jiří Vlček, jenž přijal trest ve zkráceném soudním řízení. Vlčkovi bylo jako jedinému prokázáno i přijetí úplatku. Oba muži byli potrestáni podmíněným trestem a pokutou 30.000 korun.
Autor: Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat