Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jablonec prohrál 3:4 na Austrii

Sport

  22:38
VÍDEŇ - Fotbalisté Jablonce prohráli na hřišti Austrie Vídeň 3:4. Jablonec dvakrát prohrával o dvě branky, góly Zelenky a Baranka však nakonec týmu uchovaly slušné šance do odvety. O tom, kdo postoupí z předkola Poháru UEFA se na severu Čech rozhodne za dva týdny.

Jablonec prohrál na hřišti Austrie Vídeň 3:4. foto: ČTK

Vstup do zápasu se Jablonci vůbec nevydařil a Austria se už v sedmé minutě ujala vedení. Brankář Špit se s obránci nedohodl při krytí trestného kopu a přetažený centr Ačimoviče na vzdálenější tyči umístil mezi tyče záložník Ertl.

Rakušané rychle kombinovali a hlavně v záloze soupeře přehrávali. Jablonecká obrana pod tlakem vyráběla chyby, ve 20. minutě Aigner skvělou uličkou našel mezi stopery Kuljice a ten podél Špita pohodlně zvýšil.

Návrat Jablonce do evropských pohárů v tu chvíli zaváněl debaklem. Hosté se čtyřmi "pohárovými" nováčky v sestavě vypadali chvílemi bezradně a nezdálo se, že by se vzmohli na obrat. Natěšení fanoušci na stadionu Franze Horra ale byli brzy zklamaní, protože po Váchově centru vrátil Hamouz míč před bránu a Zelenka zblízka snížil.

Výsledkem zlepšené hry byla ve 38. minutě akce výborně centrujícího Baranka z pravé strany a Zelenkova přesná hlavička do horního rohu Safarovy branky. Otřesené Rakušany mohl do hry vrátit kapitán Blanchard, ale Špit při krytí jeho ostrého voleje napravil své zaváhání z úvodu.

Jablonec sice první půli dohrával ve velké pohodě, ale při nástupu do druhého poločasu možná byli jeho hráči myšlenkami ještě v kabině a draze za to zaplatili. Hned po dvou minutách udělal minelu mladý stoper Eliáš, brankář Špit sice ještě lapil tutovku Aignera, ale dorážející Lasnik už z úhlu dostal se štěstím míč potřetí v zápase do jablonecké branky.

Jablonci se opět povedlo rychle otřepali a vzápětí mohl Homola po rohu vyrovnat. Důrazný Zelenka pak obral o míč stopera Schiemera, ale kličkou si už na brankáře Safara nepřišel.

Promarněné šance stály Jablonec hodně: zvláště poté, co v 65. minutě Lasnik posadil roh na hlavu Kuljice, brankář Špit byl znovu u míče o zlomek vteřiny později a domácí kanonýr tak mohl snadno oslavit svůj druhý gól v zápase.

Hosté si rychle uvědomili, že dvoubranková ztráta by jim v domácí odvetě nadějné vyhlídky nepřinesla a znovu se vrhli do útočení. Další zápletku divoké a otevřené partie přinesla 76. minuta, když se Hamouz probil po levé straně a po jeho zpětné nahrávce kapitán Baranek báječnou ranou s pomocí tyče vymetl šibenici.

To už byl na hřišti i reprezentant Lafata, který naskočil do hry jen minutu před tím. Hostům nechybělo mnoho a i podruhé v duelu dotáhli dvoubrankovou ztrátu: stačila maličkost, aby Rilke šest minut před koncem proměnil svůj sólový únik. Zelenobílí ale nakonec za jednobrankové manko mohli být rádi, protože Lafatovu hlavičku s vypětím všech sil vytáhl Špit. Hosté si tak udrželi naději na postup do hlavní soutěže.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...