Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jágr: Česká extraliga? Jako když nikdo nepřijde na zpěvákův koncert

Sport

  10:30
NEWARK (USA) - Hokejový útočník Jaromír Jágr půjde do sezony jako nová posila New Jersey s cílem potěšit sebe, fanoušky a vedení klubu, které mělo o jeho příchod do týmu Devils zájem. Jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL v rozhovoru se zámořskými novinářů na začátku také uvedl, že jej láká start na domácím mistrovství světa v roce 2015 v Praze.

Jaromír Jágr foto: ČTK

"Rád bych v Praze hrál, když si zasloužím místo v kádru české reprezentace," řekl Jágr deníku The Star-Ledger. V květnu 2015 bude dvojnásobnému mistrovi světa a olympijskému vítězi z Nagana 43 let a teprve čas ukáže, kde v té době bude působit. Netvrdí, že by nadcházející sezona musela být jeho poslední v NHL. "Řekl jsem, že to bude pravděpodobně můj poslední rok (v NHL). Záleží na tom, jak budu hrát. Nechci být někde, kde nebudu dobrý nebo prospěšný. Pak se vrátím a budu hrát v české extralize. To musím udělat," potvrdil Jágr, že kariéru se chystá uzavřít v mateřském Kladně, které vlastní.

Ale v zámoří chce zůstat, dokud se bude na NHL cítit a bude o něj zájem. "Mám rád Českou republiku a českou extraligu. Ale je to jiné. Tady je to vzrušující, 20 tisíc lidí a play off. Doma je to, jako když má zpěvák koncert a nikdo tam nepřijde. Je tam dva tisíce lidí. Nebo bych to přirovnal k herci, který natočí film, a nikdo se na něj nepřijde podívat," prohlásil Jágr, který ale při svém startu v extralize v minulé sezoně při výluce v NHL zaplnil všechny stadiony. Divácký zájem v NHL je pro hráče motivací navíc.

"Proto mám NHL rád. Máte důvod navíc trénovat, hrát dál a být dobrý," uvedl Jágr, který se už nemůže dočkat své jubilejní 20. sezony v NHL a je rád, že v 41 letech nejkvalitnější soutěž světa hraje. "Těším se. Miluju hokej. Chci hrát dál. Nemůžu se dočkat, až sezona začne. Nemám žádná očekávání. Chci mít ze hry dobrý pocit a potěšit lidi. A taky ty, kteří mě sem přivedli a věří mi. To je můj cíl poslední tři nebo čtyři roky." V historické tabulce produktivity bude v NHL útočit na sedmého Maria Lemieuxe, bývalého spoluhráče z Pittsburghu.

Tříletá pauza v ruské KHL mu pomohla

S 1688 body z 1391 utkání na něj ztrácí 35 bodů. Kdyby Jágr nestrávil v letech 2008 až 2011 tři roky v KHL v Omsku, mohl třeba útočit i na druhého Marka Messira (1887 bodů). Kladenský odchovanec si ale roky v Rusku pochvaluje a podle svých slov by možná ani teď už nehrál, kdyby tam neodešel. "Byl jsem sedmnáct osmnáct let rok co rok pod velkým tlakem. Deset měsíců hokej a musel jsem v každém zápase skórovat. Není to lehké. Navíc si všechno osobně beru. Proto si myslím, že mi tříletá pauza v Rusku pomohla a trošku mě změnila. To je důvod, že jsem teď pořád v NHL," prohlásil Jágr, který před odchodem do KHL hrál za Pittsburgh, Washington a New York Rangers.

Jaromír Jágr

Po návratu vystřídal dresy Philadelphie, Dallasu a Bostonu. Gólman Martin Brodeur, jednačtyřicetiletá legenda Devils, zařadil Jágra při nedávném hodnocení jeho kvalit po bok právě Lemieuxe a Wayna Gretzkého. "Nejsem v této kategorii, ale snažím se hrát, jak nejlíp umím. O tom není debat. Ale oni už v mém věku nehráli," řekl skromně Jágr, který byl stejně jako Brodeur draftován v roce 1990. Českou hrající legendu si vybral Pittsburgh jako pětku, Brodeura pak Devils jako 20. v pořadí.

Právě New Jersey dal Jágr 7. října 1990 svůj první gól v NHL, ale nebylo to proti Brodeurovi, který ještě hrál v juniorské QMJHL za Saint-Hyacinthe Laser. "Hráli jsme proti Devils často, protože při působení v Pittsburghu a Rangers jsme byli ve stejné divizi. Bylo těžké se proti nim prosazovat, měli vždy propracovanou defenzivu a Martyho v brance," navázal Jágr a těší se na souboj se svým vrstevníkem v přípravě. "Dávám rád góly i na tréninku a on jim zase rád zabraňuje." Podle Jágra bude důležité se v přípravných zápasech sehrát s novými spoluhráči.

"Jediná negativní věc příprav je, že se nesmíte zranit"

"Jediná negativní věc příprav je, že se nesmíte zranit," podotkl Jágr, který je rád, že New Jersey patří v NHL mezi kluby s nejméně náročným cestováním. "Trošku se to teď v NHL změnilo, ale stále je to dobré oproti ostatním. Létání mi nevadí, ale nejhorší jsou návraty po zápasech, kdy se člověk dostane domů ve tři nebo ve čtyři ráno. Tady jste o půlnoci doma." Dění v NHL a týmu Devils v létě rozvířil odchod hvězdy Ilji Kovalčuka, který přes platný kontrakt ještě na 12 let a 77 milionů dolarů opustil zámoří a upsal se Petrohradu.

Český hokejista Bostonu Bruins Jaromír Jágr (vpravo) a Patrick Kane z Chicaga Blachawks

"Nemůžu to moc komentovat, nejsem v jeho kůži. Ale je to Rus, hraje doma. Milují ho tam, dostane stejné peníze, možná lepší. V Rusku je král, protože je skvělý hokejista a navíc opustil NHL. Má rodinu a děti, chtějí být doma a ne v jiné zemi. A hraje v prvotřídním klubu," vyjádřil se Jágr. Sám si v New Jersey pochvaluje, že bude mít v kádru tři krajany - Marka Židlického, Patrika Eliáše a Rostislava Olesze. "Je to paráda, rád si promluvím česky a cítím se dobře, když mám kolem sebe krajany," dodal Jágr.

Autoři: ,

Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ

Kaštanová, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
3 599 000 Kč