Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kauza Huawei: Samková bude mobily propagovat dál, Jágrovi s Hradilkem smlouva skončila

Sport

  6:00
PRAHA - Hokejista Jaromír Jágr, snowboardistka Eva Samková, kajakář Vavřinec Hradilek. Trio českých sportovců má kromě zisku olympijských medailí společnou ještě jednu věc. Propůjčili svou tvář čínské komunikační společnosti Huawei, kterou v pondělí označil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za bezpečnostní hrozbu. Zatímco Jágr s Hradilkem s propagací telefonů firmy již skončili, Samková takový krok nezvažuje.

Jaromír Jágr při propagaci mobilního telefonu Huawei. foto: Huawei

Bezmála dvoumetrový dlouhán, jenž je považovaný za historicky nejlepšího českého hokejistu, začal s čínským gigantem spolupracovat v roce 2013. Jágr tím získal peníze pro kladenský klub, který vlastní, Huawei zase tvář pro své chytré telefony v Česku. Hvězdný útočník se o tři roky později, kdy dělal reklamu špičkovému modelu značky, vyfotil v posilovně konkurenčním iPhonem. Snímkem, který zveřejnil na svém facebookovém profilu, vyvolal zejména na internetu posměch.

ANALÝZA: Kvůli telefonům Huawei nepanikařte. O soukromí byste se ale měli zajímat

Letos v červnu pak Jágr s Huawei natočil spot, jenž na onen příběh narážel. Reklama na novou vlajkovou loď druhého největšího prodejce smartphonů na světě byla ale patrně prozatím posledním vzájemným projektem.

„Jaromír Jágr už v této sezoně není tváří Huawei pro Českou republiku,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Rytířů Kladno Vít Heral na otázku, jaký je hráčův postoj k čínské značce poté, co před ní varoval NÚKIB. Důvod, proč Jágr s Huawei již nespolupracuje, není znám. Klub se k záležitosti odmítá více vyjadřovat.

Eva Samková se svým koněm Pepinem.

Kvůli možným rizikům, která podle kybernetického úřadu čínský technologický gigant představuje, se dokonce v pátek ráno sejde Bezpečnostní rada státu. Některé instituce ohlásily, že mobily této značky přestanou užívat. Premiér Andrej Babiš (ANO) nařídil, aby se těchto telefonů zbavil rovněž úřad vlády. Společnost Huawei už dříve nařčení z hrozby odmítla a vyzvala k předložení důkazů.

Stejný dotaz jako dvojnásobnému vítězi Stanley Cupu položila redakce i zbylým dvěma zmiňovaným českým sportovcům, které si firma vybrala pro marketingovou kampaň své dceřiné značky Honor.

Čínská zařízení přestal podobně jako Jágr propagovat i Vavřinec Hradilek. „Spolupráce Vávry a Huawei již skončila a nemůže se k ní vyjadřovat. Tudíž se ani nebude vyjadřovat k postoji vlády,“ napsal serveru Lidovky.cz Hradilkův manažer Viktor Valta z agentury Sport Invest.

Český vodní slalomář Vavřinec Hradilek

Otázku, od kdy se cesty olympionika a společnosti rozešly, ponechal již Valta bez odpovědi. Na oficiálních stránkách vodního slalomáře byl však Honor ještě ve čtvrtek prezentován jako jeden z jeho partnerů. Zajímavostí je, že proti rozrůstání se čínského vlivu v Česku se Hradilek dlouhodobě veřejně projevuje.

Jedinou výraznou zástupkyní tuzemského sportu, jež nadále dělá reklamu Huawei, tak zůstala Eva Samková. Snowboardistka je ve „stáji“ Honoru od listopadu 2015 a ani po varování ze strany NÚKIB na tom nehodlá nic měnit. „Vnímáme diskusi spíše jako politickou. Nechceme do ní vstupovat,“ vysvětlil serveru Lidovky.cz Jiří Tichý z agentury Snow Nomads, která olympijskou vítězku ze Soči 2014 zastupuje.

Huawei si pro svou značku Honor v Česku získala i další ambasadory, mimo jiné skateboardistu Tomáše Vintra, freeskiera Šimona Bartíka, snowboardistu a surfaře Matěje Nováka či hudebníka Michala Hrůzu.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.