Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jako kdybych to vybojovala já, usmívá se Zátopková

Sport

  14:11
PEKING - Z nákupu se včera Dana Zátopková vrátila ve výtečné náladě. „Lidi se na mě na ulici usmívali a gratulovali mi k tomu, co Barbora dokázala. Jako kdybych to zlato vybojovala já,“ usmívala se šťastně bývalá olympijská vítězka.

Vítězná oštěpařka. foto: ČTK

* LN Kde jste se na nezapomenutelný závod oštěpařek dívala?

Doma a byla jsem sama. Na čtvrtek jsem si rezervovala volno, abych si závod náležitě užila.

* LN Jak jste si drama se šťastným koncem užívala?

Prožila jsem si to s Bárou naplno. Když ale začalo během závodu pršet, říkala jsem si: Ježíšmarjá, to se muselo stát zrovna teď? Dost mě překvapila hlavně ta Ruska Abakumovová. Moc jsem s ní nepočítala, skoro vůbec ji neznám. Házela ale dravě a bylo na ní dost vidět, jak moc chce vyhrát. Poslední hod Báry ale skončil úplně světově. Znovu prokázala, že má srdce pro velkou příležitost a ničeho se nezalekne.

* LN Vy jste věřila, že by posledním hodem dokázala ještě vývoj závodu zvrátit ve svůj prospěch?

O tomhle jsem vůbec nepřemýšlela. Volala jsem na ni v televizi: Báro, kopni do toho! Spíše jsem si říkala, aby se při posledním pokusu srovnala technicky. Aby nechala hezky rameno vzadu, zapojila optimálně nohy a na nic nezapomněla.

* LN Když Špotákové hráli českou hymnu, vybavily se vám v hlavě sladké okamžiky z olympiády v Helsinkách?

Ale samozřejmě že ano. Když Báře začali hrát hymnu, bylo vidět, že jí je do breku. Zpívala na nejvyšším stupni tu naši krásnou hymnu a bylo to moc hezké. Říkala jsem jí na tu dálku: Báro, hrají to pro tebe, tak si tyhle vzácné chvíle užij a prožij. Já si je dříve také prožila, takže vím, co se člověku na stupních vítězů odehrává v hlavě. Dušička se zmítá dojetím a radostí a kdoví čím ještě. Prožívala jsem tyhle chvíle s ní a rozuměla jsem jí. Určitě víc než lidé, kterým se něco podobného nepovedlo. Moc jí tenhle úspěch přeju a chystám si pro ni dárek.

* LN Nejspíš ho neprozradíte...

Ne, ne, ale už ho mám vymyšlený, aby měla hezkou vzpomínku...

* LN Znáte se se Špotákovou hodně dobře?

Osobně Báru moc neznám; tedy aspoň ne tak do hloubky, abych mohla říct, že se známe dobře. Ale každý člověk kolem sebe něco vyzařuje. A z Báry to je upřímnost a sympatická povaha. Nic nepředstírá a také se nikdy nevytahuje.

* LN Určitě jste si uvědomila, že na olympijské zlato v ženském oštěpu se v Česku čekalo dlouhých 56 let...

Já jsem takový oštěpařský patriot... Dříve jsem při závodech hodně fandila Honzovi Železnému a teď tedy zase Báře. Jsem šťastná, že máme tak vynikající oštěpařku, a moc mě taky potěšilo, když na mě v pátek na ulici v Praze mávalo tolik lidí. Moc mě to optimisticky naladilo. Až Báru potkám, řeknu jí, že jsem za ni přijímala gratulace...


Oštěpařská legenda

Zátopková a Špotáková: jediné Češky, které vyhrály na olympiádě oštěpařskou soutěž. Zátopková se radovala v roce 1952 v Helsinkách ve stejný den, kdy její muž triumfoval na trati 5000 metrů. O osm let později v Římě získala stříbro.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...