Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jamajský blesk Bolt: Umět tak triky jako Ronaldo

Sport

  7:35
OSTRAVA - VIDEO - Nejrychlejší muž světa je jako malé dítě. Jamajský sprinter Usain Bolt (22) na tiskové konferenci před Zlatou tretrou Ostrava nezůstal chvíli v­klidu. Žertovně pózoval fotografům, dělal grimasy a ­rozdával úsměvy. Pro fanoušky atletiky je to skvělá zpráva, Bolt má totiž dobrou náladu.

Usain Bolt v Ostravě. foto: ČTK

Trojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný držitel světového rekordu už je v Ostravě potřetí. Tentokrát se představí na nejkratší trati a divákům slibuje: "Čekejte dobrý čas, tak kolem 9.80." Za světový rekord mu organizátoři vypsali bonus 100 tisíc dolarů (asi dva miliony korun). Bolt stihl nejen odpovídat na dotazy, ale fotografům kreativně pózoval. Hned při první otázce si na stole přisunul trofej pro vítěze a­ blesky fotoaparátů jen zářily.

Jak se na dnešní závod těšíte?
Cítím se dobře. Místní dráhu mám rád a zatím se mi tady vždycky dařilo. Navíc počasí je skvělé, doufám, že vydrží do závodu.

Minulý týden jste stovku v Torontu běžel za deset sekund. Bylo to pro vás zklamání?
V Torontu pršelo a dráha byla mokrá, takže zklamaný nejsem. Každý má své lepší a horší dny a tohle byl můj horší den. (Bolt pózuje se svým startovním číslem a velkým úsměvem na rtech)

Motivuje vás o to víc se v Ostravě předvést v dobrém světle?
Určitě. Musím se teď hodně snažit. Je to i trochu stresující, ale chci ze sebe vydat všechno.

Loni touhle dobou jste už měl za sebou několik závodů a také jste v New Yorku zaběhl světový rekord. Máte teď horší formu?
Nejsem ve stejné formě jako loni touhle dobou, ale můj cíl je uspět na mistrovství světa v Berlíně. Do té doby na sobě chci pracovat, aby právě tam forma přišla.

TŘI HVĚZDY ZLATÉ TRETRY

Usain Bolt: Trojnásobný olympijský vítěz se stane největší ozdobou mítinku. Do Ostravy přiletěl již potřetí a tentokrát ohlásil pokus o nový rekord mítinku v­běhu na 100 metrů (9,85). "Dráha v Ostravě je velmi dobrá," pravil muž, jehož světový rekord činí 9,69.
Kdy ho uvidíte: 20.15 h (100 m mužů).

Barbora Špotáková: Oštěpařská soutěž žen bude mít skvostné zastoupení. Síly změří všechny medailistky z ­Pekingu, kde se posledním pokusem Barbora Špotáková vyšvihla ke zlatu. Úřadující světové rekordmance bude chtít vrátit porážku především Ruska Abakumovová. Loni v­ Ostravě Špotákovou porazila Němka Christina Obergföllová, která také drží rekord mítinku.
Kdy ji uvidíte: 19.05 h (oštěp žen)

Blanka Vlašičová: Mistryni světa z Ósaky nevyšel závěr loňské sezony, když předtím ve své disciplíně jasně dominovala. Chorvatská výškařka již absolvovala desítky marných pokusů o překonání světového rekordu Bulharky Stefky Kostadinové (209), v Ostravě se jí však vždy dařilo, takže se dá čekat výstavní výkon. Kdy ji uvidíte: 18.10 (výška žen).

Pozn. – Přímý přenos ze Zlaté tretry začíná na ČT 2 v 18.00.

Co je tedy letos jinak?
Změnilo se plno věcí. Jsem olympijský vítěz a s tím bylo spojeno plno aktivit s fanoušky, se sponzory a také jsem měl autonehodu. Musel jsem na sobě hodně pracovat.

Před nedávnem jste dostal cenu Laureus pro světového sportovce roku. Co to pro vás znamená?
Je to obrovská pocta být ve společnosti lidí jako Roger Federer, Michael Schumacher nebo Tiger Woods. S nikým z nich jsem se osobně nesetkal, ale snad budu mít možnost v budoucnu.

Myslíte si, že jste nejlepší atlet světa?
Ne, je hodně skvělých atletů. Pracuji na tom, abych se stal legendou, ale to je dlouhodobý proces. (Bolt ukazuje své typické vítězné gesto, které připomíná střelbu z ­luku)

Co pro vás znamená být nejlepším?
Znamená to být na vrcholu každý rok, podávat výborné výkony a světový rekord na 400 metrů by tomu určitě také pomohl.

Trenér Glen Mills vás už několik let tlačí, abyste začal běhat čtyřstovku. Kdy se mu to povede?
Pořád se o tom spolu bavíme. Když se mi teď na mistrovství světa v Berlíně podaří to, co v Pekingu, tak by trenér chtěl, abych v další sezoně běhal 400 metrů. Ale já moc nechci. (směje se)

PŘIPOMENUTÍ BOLTOVA SVĚTOVÉHO REKORDU NA 100M:


Po Pekingu se začalo spekulovat, jestli mají běžecké schopnosti Usaina Bolta vůbec nějaký limit. Co si myslíte vy?

Každý má nějaký limit. Nevím, kde ho mám já, možná někde kolem 9.50, ale chci na sobě pracovat a dostat ze sebe maximum.

Prý jste řekl, že na olympiádě v­ Londýně určitě na 100 metrů nepoběžíte. Je to pravda?
Ne, to jsem nikdy neřekl. (Bolt jako ve zpomaleném filmu zvedne ruku, odhrne tričko a ukazuje sval)

Kde jsou vaše slabiny?
Určitě je to start, na něm se snažím hodně pracovat. Na trati musím vždycky všechny dohánět, takže když start zlepším, měl bych mít i lepší časy.

Co děláte ve volném čase?
Pouštím si hudbu, jednou bych chtěl být DJ, hraju videohry a někdy si zajdu zahrát fotbal. No a občas jdu na party. (směje se)

Nedávno jste učil fotbalistu Christiana Ronalda, jak má běhat rychleji. Naučil něco také on vás?
Nenaučil, ale příště mě musí naučit nějaké triky. Po konci sprinterské kariéry bych se totiž chtěl věnovat právě fotbalu. (zubí se)

A kolik by za vás Manchester United musel zaplatit?
(smích) Nevím, kolik přesně, ale určitě hodně, přece jsem světový atlet!