Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jamajští bobisté jsou zpět, kvalifikovali se na zimní olympiádu

Blízký východ

  20:17
KINGSTON (Jamajka) - Po dvanácti letech se znovu představí na zimních olympijských hrách populární jamajští bobisté. Do Soči se na poslední chvíli kvalifikoval dvojbob pilotovaný šestačtyřicetiletým Winstonem Wattsem s brzdařem Marvinem Dixonem. Oba reprezentanti karibského ostrova začali narychlo shánět finanční prostředky potřebné k účasti v Soči.

Jamajský bob. foto: canada.com

Watts bojoval o body do olympijské kvalifikace v menších závodech v Severní Americe a investoval do toho prý přes tři miliony korun ze svého. V konečném žebříčku byli Jamajčané na 39. místě, ale v redukovaném pořadí obsadili poslední postupovou 30. příčku.

"Nemohl jsem spát, když jsem čekal na tu zprávu. Cítil jsem, že to vyjde, ale jeden nikdy neví. Znamená to pro mě úplně nejvíc," svěřil se Watts BBC poté, co obdržel potvrzení od mezinárodní federace FIBT. Podle agentury AP odhadl náklady na start v Soči na 80.000 dolarů (1,6 milionu korun), příznivci jamajského dvojbobu už prý ve veřejné sbírce vybrali přes 25.000 dolarů.

"Celý svět stojí za námi. Jamajští bobisté jsou hodně populární, ale když vidím a slyším, kde všude máme fanoušky... I na Blízkém východě, ani nedokážu ta místa vyjmenovat. Jsme takový malý ostrůvek, jsou to velké emoce," radoval se Watts.

Další dobrou zprávu obdržel od Jamajského olympijského výboru, který spolu s organizátory OH v Soči pokryje bobistům cestovní náklady. Watts proto hodlá získané peníze investovat hlavně do lepšího vybavení.

Jamajčané se poprvé představili na olympiádě v ledovém korytu v roce 1988 v Calgary a příběh tehdejšího čtyřbobu se stal námětem pro hollywoodskou komedii Kokosy na sněhu. Na minulých dvou hrách krajané nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta z finančních a výkonnostních důvodů chyběli.

Watts v Soči naváže na svou účast v Salt Lake City, kde obsadil společně s Lascellesem Brownem 28. místo. Jejich cesty se pak rozdělily. Brown začal závodit za Kanadu, v Turíně získal olympijské stříbro a ve Vancouveru bronz. Watts se na zhruba deset let z ledového koryta vytratil.

Díky úspěšnému comebacku vyšle Jamajka do Soči pětičlennou výpravu. Budou v ní ještě náhradník Wayne Blackwood, kouč Thomas Samuel a jako její šéf pojede Chris Stokes, jeden z původních "kokosů na sněhu" z Calgary.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...